Koncert prigodom blagdana sv. Ivana Pavla II. u Požeškoj katedrali

U predvečerje blagdana sv. Ivana Pavla II, utemeljitelja Požeške biskupije u nedjelju, 21. listopada u Katedrali sv. Terezije Avilske Zbor mladih Požeških glazbenika pod dirigentskom palicom Josipa Prajza održao je koncert pod nazivom ''Totus Tuus“.
Autor: pozeska-biskupija.hr/Laudato/M.S. Photo: pozeska-biskupija.hr ponedjeljak, 22. listopada 2018. u 09:54
Program je bio podijeljen u tri dijela. Prvi dio uvodi u papinsku službi sv. Ivana Pavla kao i njegov boravak u Rimu, drugi dio otkriva slavenski identitet Ivana Pavla II. dok treći dio podsjeća na papinu povezanost s našom domovinom. Koncert je započeo skladbom M. Frisine Aprite le porte a Cristo – Otvorite vrata Kristu. Riječi su to koje je papa izgovorio na početku svoga pontifikata.
 
Potom je zbor izveo Gregorijanski koral Kyrie iz mise Orbis factor u orguljskom ruhu improvizacije Krešimira Klarića, a dalje nastavio skladbom G. P. de Palestrine Sicut cervus koju je sam skladatelj skladao za neke od obreda Velike subote i D. Bartoluccia O sacrum convivium.
 
Vrhunac povezanosti prvog dijela koncerta s likom i djelom sv. Ivana Pavla leži u djelu H. M. Goreckog Totus tuus kojeg je spomenuti skladatelj napisao prigodom 3. Papinog pohoda njegovoj rodnoj Poljskoj.
 
Skladbama A. Dvoraka Gospod Bog je Pastir moj i S. Rahmanjinova Bogorodice Djevo mladi su glazbenici posvijestili slavenski identitet Ivana Pavla II.  koji nas dovodi i do povezanosti s Hrvatskom.
 
Na kraju koncerta izvedene su skladbe K. Odaka Hvali duše moja i C. Gabarina Krist na žalu koju je i sam papa jako volio pjevati.
 
Zbor je sve prisutne slušatelje na kraju koncerta počastio skladbom  A. Klobučara Isus Krist, danas i uvijeke, skladane za uspostavu Požeške biskupije i ređenje njezina prvog biskupa.
 
Na koncertu je uz brojne slušatelje bio i biskup Antun Škvorčević.Da biste komentirali, prijavite se.