Mons. Škvorčević klarisama: Vi ste Božje djelo, očito pismo Kristovo

U Nedjelju Dobrog Pastira, 3. svibnja, požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je samostan sv. Klare u Požegi i u samostanskoj crkvi predvodio euharistijsko slavlje.
Autor: pozeska-biskupija.hr/Laudato/K.P. Photo: pozeska-biskupija.hr nedjelja, 03. svibnja 2020. u 18:27

Pozdravljajući sestre klarise, biskup im je rekao kako u Nedjelju Dobrog pastira i Svjetski dan molitve za duhovna zvanja slave dvadeset godina svoga dolaska u Požegu.

Zahvalio je Bogu što su baš ovdje u Požegi mogle otvoriti samostan, a potom i sestrama klarisama što su svojom sabranom dušom, molitvom i žrtvom ugradile sasvim posebno važnu duhovnu dimenziju u zajedništvo požeške mlade mjesne Crkve

- Ovih dana sve mjere na obuzdavanju opasnosti od zaraze koronavirusom bile su takve da su nas zatvorile ne samo u kućama, nego pomalo i u našim srcima. Valjalo bi ponovno otvoriti Bogu sve naše dragocjene nutarnje prostore, da on bude naša snaga u svim životnim situacijama, a posebno u onima koje su teške. Želio bih danas zajedno s vama i sa sestrama biti molitelj, da nas Bog obdari dovoljnim brojem duhovnih zvanja, osobito svećeničkih, za poslanje na njivi Gospodnjoj. Izrazio je zatim radost što su na ovom slavlju nazočna dvojica đakona i dvojica bogoslova kao predstavnici svih drugih bogoslova naše Biskupije, ustvrdivši kako oni svjedoče da Bog nije ravnodušan prema nama, nego potiče i poziva mlade ljude u svoju službu. Pozvao je sudionike slavlja da mole za mlade kako bi dobro čuli Božji poziv i slijedili ga - rekao je biskup pozdravljajući i druge sudionike slavlja, među njima i one koji ga prate izravnim internetskim prijenosom.

Spominjući se da danas obilježavamo Svjetski dan molitve za duhovna zvanja, biskup se obratio sestrama.

- Na početku života naše mjesne Crkve pozvali smo siromašne sestre sv. Klare da u Požegi osnuju svoj samostan i budu s nama trajne moliteljice za duhovna zvanja i posvećenje naših svećenika. Vaš dolazak u ovaj grad bio je poseban dar koji je Bog udijelio našoj mladoj mjesnoj Crkvi prigodom Velikog jubileja 2000. obljetnice kršćanstva. Stoga mu danas iskazujem posebnu zahvalnost za sve što nam je tijekom dvadeset godina po vašoj skromnosti i poniznosti, molitvi i žrtvi udijelio. Ne zaboravite: Vi ste Božje djelo, 'očito pismo Kristovo', kako veli Apostol (2 Kor 3,3). Niste se sklonile u ovaj samostan da biste pobjegle od života. Bio bi to kukavički korak. Vaša sloboda je u dubini srca osluškivala glas, i u njemu prepoznala govor Onoga koji je posvema sebe darovao za ovce svoje, te ste se odazvale poći njegovim pašnjacima kako biste se obilno hranile za život vječni. Postale ste dionice onog odnosa između Pastira i ovaca, koji nije tek nešto izvanjsko, nego intimna među-osobna povezanost, kako spominje sv. Ivan u današnjem evanđelju. Odlukom da uđete u samostan, posvjedočile ste hrabrost koja vjeruje Božjem pozivu, jer volite život. Po zavjetu siromaštva, čistoće i poslušnosti, oslobođene svega što vam priječi da budete u Božjoj blizini, željele ste postati dionice Isusova obećanja: 'Da život imaju, u izobilju da ga imaju' - rekao je mons. Škvorčević.

 

Da biste komentirali, prijavite se.