Susret djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije

Prije početka nastave drugoga polugodišta u subotu, 12. siječnja 2019. u organizaciji Ureda za katoličke škole u Požegi održan je susret djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije.
Autor: pozeska-biskupija.hr/Laudato/M.S. Photo: pozeska-biskupija.hr nedjelja, 13. siječnja 2019. u 11:06
Na susretu su sudjelovali djelatnici katoličkih škola predvođeni ravnateljima iz Katoličke gimnazije i Katoličke osnovne škole u Požegi, Katoličke klasične gimnazije i Katoličke osnovne škole u Virovitici te iz Katoličke osnovne škole u Novskoj. Susret je sazvao i njime ravnao Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole, a na njem je sudjelovao i biskup Antun Škvorčević, osnivač škola.
 
Program je u Maloj dvorani sv. Terezije Avilske započeo molitvom. Potom je predstojnik Žuljević pozdravio nazočne, predstavio hodogram susreta i predao riječ biskupu Škvorčeviću. Pozdravljajući nazočne ravnatelje, profesore, učitelje i druge djelatnike katoličkih škola i zaželjevši im blagoslovljenu novu godinu, biskup im je zahvalio za žrtvu i ljubav koju ulažu u mladi naraštaj. Spomenuo je kako mu je drago što tijekom minula tri tjedna božićnog ferja nisu praznovali, te se iznutra ispraznili, nego su svetkovali i svoje učiteljsko srce ispunjali neiscrpivim sadržajem Božića sa svom njegovom ljepotom, dubinom, svjetlošću i snagom.
 
Rekao je da mu je osobno veoma stalo do toga da se oni kao učitelji u katoličkim školama osjećaju dobro, dapače izvrsno i ponosno zato što su u službi - ne nekoga svoga - nego Božjeg projekta o čovjeku, kao biću koje ne živi kao izolirani pojedinac, nego u odnosu prema Bogu, roditeljima i drugim ljudima, i koje traga za konačnošću i smislom svoga postojanja. Rekao je da mu je draga sintagma ''škola za život'' kojom Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastoji unaprijediti školstvo u Hrvatskoj, ali je ustvrdio da ona nije dovoljno životna ukoliko odgoj i obrazovanje učenika u školama svede na njihovo informatičko osposobljavanje, da budu što funkcionalniji i kompetentniji na virtualnom području suvremenih tehnologija i vještina.
 
Naglasio je da katoličke škole žele biti za život na taj način da učenike osposobljavaju da budu vrsni stručnjaci, ali još više vrsni ljudi.
 
- Time što je Božji Sin postao čovjekom, on nam je poručio kako biti čovjek nije tek neki usputni podatak, nego silno važna činjenica.  Djeci i mladim u kojima otkrivamo ljudsku izvornost i ljepotu, želimo u katoličkim školama omogućiti da se razvijaju i rastu u svojoj osobnosti i ljudskosti. Onoliko će naše katoličke škole biti za život, koliko učitelji svojim učenicima budu prenijeli vrijednosne sadržaje koje nose u sebi, ustvrdio je biskup.
 
Pozvao je nazočne da u svom učiteljskom poslanju njeguju osobnu blizinu prema svojim učenicima i njihovim roditeljima po primjeru Isusa Krista, koji je – postavši čovjekom – posvjedočio da sreća nije imati nešto, nego biti  čovjek, i to što potpunije i istinskije. Poželio je školskim djelatnicima da zajedno s djecom i mladima uz Božju pomoć tijekom 2019. rastu u čovještvu.
 
Središnji dio prvoga dijela bilo je predavanje koje je održala istaknuta djelatnica u srednjem školstvu, bivša ravnateljica VII. gimnazije u Zagrebu te bivša ministrica prosvjete i športa Ljilja Vokić na temu ''Uloga učitelja u (katoličkoj) školi“. Na početku svoga izlaganja čestitala je i pohvalila požeškog biskupa Antuna Škvorčevića za istaknuto djelovanje na području obrazovanja te u postotku gledano za osnivanje najvećeg broja katoličkih škola na području jedne biskupije. Za uzor je postavila Slovačku koja je po broju i sastavu stanovništva slična Hrvatskoj, a ima više od 100 katoličkih škola.
 
Nadovezujući se na govor biskupa Škvorčevića prof. Vokić je najveći naglasak u svome predavanju stavila na odgoj usmjeren prema cjelovitosti čovjeka te je istaknula nekoliko vrijednosti koje u svom radu učitelji trebaju posjedovati i promicati.
 
- Prioritet odgoja treba biti humano zajedništvo bez interesa koje se tijekom obrazovanja sve više razvija kod učenika, ako ga posjeduju i promiču učitelji. Učenici cijene znanje i stručnost, ali prije svega kod učitelja prepoznaju i cijene pravednost, istaknula je prof. Vokić.
 
Predavačica je naglasila kako učitelj prenosi vrijednosti  na mlade najviše vlastitim primjerom i to na području znanja, ponašanja i odijevanja. Gotovo svaku tezu iskusna je predavača potvrđivala brojnim i nerijetko humorističnim primjerima.
 
Osvrnuvši se na aktualno stanje društva i školstva prof. Vokić je istaknula i neke od izazova današnjeg odgoja kao što su urušeni autoriteti, emocionalna nezrelost i hladnoća učenika, otežana suradnja s roditeljima, razorna moć medija i sl. Posvijestila je činjenicu kako je profesorski poziv upravo zbog toga osobito privilegiran jer škola je mjesto gdje se odgaja.
 
- Učitelj koji odgaja s ljubavlju i razumijevanjem može djeci i mladima u tim trenucima biti oslonac i potpora. Obrazovanje i odgoj ostavljaju neizbrisiv pečat i trag koji mladi ljudi nose u život i dalje ga prenose na svoju djecu, stoga je učiteljstvo povijesna zadaća i odgovornost, rekla je prof. Vokić.
 
Potaknula je učitelje da iz učenika izvuku najbolje, da ih podržavaju i raduju se zajedničkim susretima u i izvan škole. Na svršetku predavanja prof. Ljilja je poručila nazočnima kako su oni budućnost domovine te je zaključila riječima Svetoga Oca Franje: ''Samo hrabro naprijed!“
 
Nakon kratkog predaha na programu je bilo predstavljanje rada Povjerenstva za izradu plana i programa katoličkih škola koje je oblikovao Nacionlani ured za katoličke škole. O izradi kurikuluma za sve predmete u tim školama progovorila je glavna koordinatorica Povjerenstva Jasminka Buljan Culej. Predstavila je dosadašnji rad i zalaganje entuzijastičnih profesora  te je pojasnila kako će njihovi prijedlozi biti dostavljeni svim katoličkim školama i naposljetku dostavljeni Hrvatskoj biskupskoj konferenciji na odobrenje. Temeljni cilj izrade kurikuluma je odgoj cjelovitih osoba, a gospođa Buljan Culej je istaknula kako je izrada kurikuluma izvanredna prilika za utvrđivanje identiteta katoličkih škola te za jačanje nacionalnog identiteta. Na kraju je pozvala ravnatelje škola i sve djelatnike na aktivno sudjelovanje i suradnju pri izradi kurikuluma.
 
Predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole Ivica Žuljević ravnao je tematskom raspravom koja je slijedila, a potom je podsjetio nazočne na važnija događanja u Biskupiji na odgojno-obrazovnom području. Privode se kraju građevinski radovi i dogradnja škole u Virovitici koja bi do početka sljedeće nastavne godine trebala biti u potpunosti obnovljena. Budući da Katolička osnovna škola u Požegi obilježava desetu godinu postojanja, pozvao je sve nazočne da im iskažu podršku odazivom na prigodne programe i svečanosti proslave. Potaknuo je sve koji su u mogućnosti da u uskrsnom tjednu ove godine sudjeluju na Biskupijskom hodočašću u Poljsku.
 
Na kraju rasprave biskup Škvorčević je zahvalio profesorici Buljan Culej na spremnom odazivu i prihvaćanju obveze koordiniranja izrade kurikuluma za katoličke škole i na izlaganju koje je održala.
 
Drugi dio susreta bio je duhovne naravi. Marijan Pavelić, vjeroučitelj iz Katoličke gimnazije u Požegi predvodio je u Katedrali sv. Terezije Avilske euharistijsko klanjanje uz učešće predstavnika iz svih pet katoličkih škola i molitveno sudjelovanje nazočnih djelatnika.
 
Susret je završio zajedničkim objedom i druženjem u blagovaonici i prostorima Katoličke osnovne škole u Požegi.

Da biste komentirali, prijavite se.