U Okučanima svetom Misom obilježena 25. obljetnica operacije 'Bljesak'

Poginulima u vojno-redarstvenoj akciji 'Bljesak' poželio je da počivaju u Božjem miru, a Gospodina Isusa Krista je zamolio da onima koje još ispunja tuga daruje svoju utjehu.
Autor: pozeska-biskupija.hr/laudato.hr/D.R. Photo: pozeska-biskupija.hr petak, 01. svibnja 2020. u 17:05

Prigodom današnje 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije 'Bljesak', požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u župnoj crkvi u Okučanima svetu misu za poginule hrvatske branitelje i za Domovinu.

Pozdravljajući nazočnog vojnog ordinarija, svećenike i vjernike koji su se ovom slavlju pridružili posredstvom Hrvatskoga katoličkog radija, radija 'Bljesak' iz Okučana te putem platforme web stranice Požeške biskupije, biskup Antun je rekao da se u vojno-redarstvenoj akciji 'Bljesak' očitovala hrvatska želja za slobodom te spremnost mnogih mladih ljudi da za tu slobodu polože svoje živote.

Istaknuo je da ovom svetom misom želimo svima njima iskazati poštovanje, te ih povjeriti Isusu Kristu i njegovoj ljubavi na križu. Pozvao je sudionike slavlja da mu povjere i sve patnje koje su ratna stradanja prouzročila mnogim ljudima različitih pripadnosti te budu jači od zla koje ih je htjelo poniziti, a preminulima daruje puninu svoje uskrsne proslave. Kazao je da u ovu svetu misu uključujemo i sve one koji su prije dvadeset i pet godina protjerani iz banjalučkog kraja, čiji se najveći dio nalazi ovdje u Okučanima, ustvrdivši da i oni nose križ hrvatske patnje, te je zamolio Gospodina da ga preuzme i preobrazi.

Uspoređujući braniteljsku žrtvu sa pšeničnim zrnom koje svojim umiranjem daje život, biskup je istaknuo da je najveći dio hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu posvjedočio kako je za životno načelo usvojio zakonitost pšeničnog zrna koje umire da bi života bilo.

- Pored toga, braniteljsku spremnost da umru za slobodu svoje Domovine, njihove položene živote iz ljubavi za dostojanstvo pojedinca, obitelji i društva, možemo usporediti s umiranjima povezanima s kruhom: Kruh se pretvara u životnu moć kada bude blagovan, kada je potrošen i fizički nestane. Kruh je mjerilo kojim prosuđujemo ljude te za mnoge od njih kažemo: Dobar kao kruh! Naša sloboda nahranjena je braniteljskom žrtvom ljubavi te joj dugujemo zahvalnost. Činimo to na najbolji način, kad u svetoj misi njihovu žrtvu združujemo s Isusovom pobjedničkom smrću i tako pronalazimo utjehu za patnje i boli koju je njihov odlazak s ovoga svijeta prouzročio roditeljima i drugima koji ih vole - rekao je između ostaloga biskup Škvorčević.

Nakon popričesne molitve biskup Antun je Blaženoj Djevici Mariji povjerio Hrvatsku domovinu. Zahvalio je sudionicima slavlja što su tu prisutnost nastojali usvojiti u svoj život, prateći iz svojih domova ovo misno slavlje virtualnim putem. Isusovu Majku, vjernu pratilju našeg hrvatskog naroda na njegovu putu, zamolio je da bude s nama i sada, te nas kao zvijezda Danica vodi u nastojanju oko vjernosti Isusu Kristu.

Poginulima u vojno-redarstvenoj akciji 'Bljesak' poželio je da počivaju u Božjem miru, a Gospodina Isusa Krista je zamolio da onima koje još ispunja tuga daruje svoju utjehu. 

 

Da biste komentirali, prijavite se.