Dođite na proslavu svetog Nikole u Rijeku

Bogat program najavili su u Informativnom centru Grada Rijeke u četvrtak 29. studenog povjerenik za Apostolat mora Riječke nadbiskupija vlč. Luka Lučić, kapetan Lučke kapetanije Darko Glažar te tajnica Apostolata mora Marica Njegovan.
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: ri-nadbiskupija.com petak, 30. studenog 2018. u 10:15

- Vrijeme za plovidbu bit će dobro - rekao je kapetan Lučke kapetanije Darko Glažar pozivajući Riječane da se u nedjelju 2. prosinca pridruže hodočašću pomoraca u najstarije svetište svetog Nikole s ove strane Jadrane.

Dvadesetu godinu u kontinuitetu isplovit će flota na ovo jedinstveno hodočašće u mjesecu prosincu koje se održava u okviru proslave blagdana svetog Nikole zaštitnika pomoraca, putnika, ribara i djece. Brodovi će u nedjelju 2. prosinca isploviti u 9 sati ispred Lučke kapetanije Rijeka. Za građane je predviđen brod 'Sfera', a flotu će predvoditi brod 'Vid'.

- Riječ je o jedinstvenom hodočašću na Jadranu koje se održava u mjesecu prosincu, a na tragu je tradicije naših pradjedova koji su brodovima i barkama hodočastili u crkvu svetog Nikole u Kraljevici još 1795. godine kada je papa Pio VI. dao posebnu povlasticu toj crkvi, da će svi koji u nju dođu na dan svetog Nikole dobiti oproštenje grijeha - rekla je Njegovan.

Doček hodočasnika na rivi u Kraljevici predviđen je za 10:30, dok će u 11 sati paljenjem zavjetne svijeće u crkvi početi Misno slavlje koje će predslaviti povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije vlč. Luka Lučić. Nakon Mise bit će tradicionalno druženje te povratak prema Rijeci i isplovljavanje brodova u 14 sati. Pozdrav brodskim sirenama predviđen je mještanima Bakarca i Bakra kao i zaustavljanje u lučici Podurinj u Kostreni. Uoči svetkovine svetog Nikole u Rijeci u srijedu 5. prosinca 26. godinu u kontinuitetu održat će se procesija i Misa u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske. Procesija s križem i zastavom sv. Nikole od zgrade Luke kreće 18:15 sati preko Jadranskog trga do kapucinske crkve u kojoj će Misu u 18:30 predvoditi fra Ivan Dominik Iličić.

U Godini duhovnih zvanja, u čijem znaku je Riječka nadbiskupija, povjerenik za Apostolat mora vlč. Luka Lučić usporedio je poziv pomorca i svećenika.

- Odvajanjem od nečega što smatramo sigurnošću i odlazak u 'nesigurnost' obilježje je i pomoraca i svećenika. Svi mi služimo drugima u uvjetima koji ponekad nisu najlakši i zato nam je potreban zagovor svetog Nikole - kazao je vlč. Lučić.

Na svetkovinu svetog Nikole 6. prosinca u 17 i 18 sati započet će svečana Misna slavlja u crkvama spomenutog sveca: u Kraljevici, Kostreni, Voloskom i u Rijeci. Bogat program proslave blagdana trajat će do 8. prosinca kada će ronioci zaroniti do kipa svetog Nikole koji se nalazi ispod svjetionika u Kraljevici, a detaljnije informacije o programu mogu se pročitati na službenom mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije.


 

Da biste komentirali, prijavite se.