Hodočašće o blagdanu sv. Roka

Vjernici iz župa Bakarskoga dekanata: Hreljin, Praputnjak, Krasica, Škrljevo i Kukuljanovo tradicionalno su o blagdanu sv. Roka, 16. kolovoza, pješice hodočastili Majci Božjoj Trsatskoj jer su njihovi preci prije više od 150 godina, kada je tim krajevima harala kolera, učinili taj zavjet, koji nikada nije prekinut, pa niti u komunističkim vremenima.
Autor: IKA/Laudato/M.R. Photo: IKA srijeda, 16. kolovoza 2017. u 13:23
Tada su hodočastili u malim skupinama a od 1990. odlaze na Trsat organizirano, predvođeni svojim župnicima.

Tako je bilo i ove godine. Vjernici su krenuli već u 3 sata iz Hreljina, a priključivali su im se iz ostalih župa na putu do Trsata. Predvodili su ih župnik Škrljeva i Kukuljanova Đuliano Trdić, kapelan Ivan Marković i Tomislav Kutleša. U crkvi Sv. Antuna Pustinjaka u Dragi zaustavili su se, pomolili i okrijepili. Tu je vlč. Kutleša svjedočio o svom obraćenju i čudesnom ozdravljenju zagovorom Majke Božje, nakon čega je krenuo u svećenički poziv, naglasivši važnost sakramenta pomirenja u životu vjernika. U Dragi, na putu do Trsata hodočasnicima su se priključili župnik Drage i Krasice Marko Kopić i desetak župljana Drage. U hodočasničkoj procesiji bilo je oko stotinjak vjernika te redovnice i novakinje redovničke zajednice Euharistijske službenice Srca Isusova i Marijina iz Dramlja. Putem se molila krunica i pjevale su se duhovne pjesme, a u hodu bilo je i prilike za ispovijed kojoj su mnogi pristupili.

U trsatskom svetištu hodočasnike je dočekao gvardijan fra Bernard Barbarić, blagoslovio ih je i propovijedao na misnom slavlju koje je u 7 sati predvodio vlč. Trdić. Uz svećenike, koji su pješice hodočastili, koncelebrirali su trsatski franjevci mons. Stanko Kovačić, župnik Praputnjaka, vlč. Marko Šarić, mons. Sanjin Francetić i vlč. Ivan Stošić, župnik Kostrene, koji je sa svojim župljanima također tradicionalno hodočastio Majci Božjoj Trsatskoj a ove godine 29. puta od kako je zavjet obnovljen.

Gvardijan Barbarić u propovijedi je istaknuo kako hodočastiti znači hodati i častiti te da naš hod zemljom nije lutanje, nije glavinjanje i čekanje kada će doći smrt, nego prihvaćanje volje Božje poput Marije te da su muke kroz život uvijek milost Božja koja jača: - Želim vam blagoslovljeno ovo hodočašće u ovo svetište pred lice Marije, čudotvorne Gospe koja toliko čini za sve koji joj se obraćaju, koja ljubi majčinim srcem ukazujući na svoga Sina. Neka vas Bog blagoslovi i čuva i ostane nad vašim obiteljima, susjedima i onima koje susrećete - rekao je o. Barbarić.

Da biste komentirali, prijavite se.