Mnogi su 'progledali' u Trsatskom svetištu

Misom zahvalnicom 28. listopada zaključena je hodočasnička godina u Trsatskom svetištu.
Autor: ri-nadbiskupija.com/Laudato/K.P. Photo: ri-nadbiskupija.com ponedjeljak, 29. listopada 2018. u 15:39

Loši vremenski uvjeti nisu spriječili mnogobrojne vjernike Riječke nadbiskupije da u nedjelju 28. listopada hodočaste Majci Božjoj Trsatskoj i sudjeluju na Misi zahvalnici u povodu završetka hodočasničke godine u Trsatskom svetištu. Misu je predslavio riječki nadbiskup Ivan Devčić u zajedništvu s trsatskim franjevcima i svećenicima Riječke nadbiskupija.

Pozdravnu riječ uputio je gvardijan franjevačkog samostana i čuvar Svetišta fra Bernard Barbarić. Zahvalio je nadbiskup Devčiću na pastirskoj brizi i podršci Svetištu, svećenicima na pomoći i suradnji te mnogobrojnim vjernicima koji, kako je kazao, čine Trsatsko svetište.

Nadbiskup se u propovijedi osvrnuo na pročitani tekst Evanđelja o slijepom Bartimeju koji je, zahvaljujući vjeri u Isusa – progledao. Njegovo ozdravljenje potaknulo je i Zakeja, grešnika kojega su mnogi prezirali, da u svojoj slabosti i potrebi s vjerom se obrati Isusu za pomoć.

- Ozdravljenje Bartimeja nije samo fizičko ozdravljenje slijepca, nego je on progledao i očima vjere. To je utjecalo i na druge, među njima i na Zakeja. To i nas potiče da svojim životom i djelima potičemo druge da ‘progledaju’ i osjete Božju ljubav - kazao je nadbiskup.

Potaknuo je vjernike da u svome životu, ali i životu drugih vide Isusa, a naše obitelji da postanu ‘Crkve u malom’, mjesta u kojima se zajedno moli. Trebamo biti zahvalni Mariji i Gospodinu po čijem daru su mnogi ‘progledali’ u ovom Svetištu. Tamo gdje postoji vjera, tu Isus može biti svemoguć. Hodočašća znače napor, odricanja, ali Gospodin nagrađuje i uslišava prošnje. To je blagoslov ne samo za hodočasnika, nego i za one koji s njime žive.

Nadbiskup je na kraju zahvalio franjevcima na brizi za Svetište, kao i zboru Trsatskog svetišta ali i svim vjernicima laicima koji se zauzimaju u svojim župama. Njihov rad poticaj je svima na aktivnost i odgovornost za župu u kojoj žive.

Također, Riječka nadbiskupija u Godini je duhovnih zvanja. Potreba je velika, ne samo u Hrvatskoj, nego i cijeloj Europi, kazao je nadbiskup te potaknuo vjernike na molitvu za nova svećenička i redovnička zvanja kao i molitvu za svećenike koji su na službama u njihovim župama.

 

Da biste komentirali, prijavite se.