Paradoks modernog svijeta: Mjere protiv koronavirusa dok dnevno umire 8 tisuća djece od gladi

U riječkoj župi sv. Ivana Krstitelja 8. ožujka održan je humanitarni koncert za 'Marijine obroke'.
Autor: hkm.hr/laudato.hr/D.R. Photo: wikimedia.org ponedjeljak, 09. ožujka 2020. u 18:04

U cjelokupnoj situaciji oko koronavirusa postoji jedan puno ozbiljniji 'virus'. Glad! Svjetska organizacija Marijinih obroka održala je jučer koncert u Rijeci, sestra Marija Benedikta Krapić napisala je kritički osvrt zbog različitih zdravstvenih mjera kojom se želi spriječiti širenje nove epidemije. Tekst ove redovnice Sestara milosrdnica iz Rijeke objavljen je na HKR-u, a mi ga prenosimo u najbitnijim crtama.

Dok se svijet tjeskobno opskrbljuje dezinfekcijskim sredstvima, zaštitnim maskama i dok s polica trgovina u strahu nestaju posljednje zalihe hrane istovremeno bez stupca u medijima i bez spomena u našim domovima u našoj blizini svakodnevno umiru djeca i to ne od misterioznih virusa nego od najsirovije - gladi. U posljednja 24 sata od gladi je preminulo 8 tisuća djece osnovnoškolske dobi, ova tragična brojka gotovo je dva puta veća od broja stradalih od korona virusa u cijelokupnom vremenskom razdoblju od njegove pojave pa do danas u svijetu.

Zašto nas ovi životi ne diraju kao oni dotaknuti virusom da bi postali glavna tema naših razgovora, suosjećanja i brige? Je li stvar u tome što ovo nije virus gladi pa se ne bojimo zaraze, dakle ne tiče se nas osobno? Ili je možda pitanje udaljenosti – to je negdje drugdje i događa se drugima, no to bi svakako utišalo medije i strah od virusa koji je prijetio iz daleke Kine. Možda smo navikli na glad, beskućništvo i siromahe kao na stare vijesti? Možda se pak na ovim prostorima u vremenu izobilja, pretilosti i poremećaja u prehrani više ne bojimo gladi pa se teško uopće poistovjetiti s gladnima stoga će nas prije privući strah od pretilosti do te mjere da ćemo s većom empatijom pratiiti reality emisije o borbi s kilogramima? Kakvi god odgovori na ova pitanja bili valja preispitati odnos prema životu – vrijedi li svaki isto ili samo onaj u čijim se cipelama (po našim izračunima) vjerojatnije naći i suosjećamo li se doista s braćom i sestrama u potrebi ili se isključivo bojimo sami za sebe?

U riječkoj župi sv. Ivana Krstitelja 8. ožujka održan je humanitarni koncert za 'Marijine obroke'. Koncert je predvodila pjevačica duhovne glazbe Maja Tadić uz klavirsku pratnju Josipa Strčića, a volonteri i predstavnici Marijinih obroka iznijeli su dirljiva svjedočanstva o krajnjem siromaštvu, bijedi i s druge strane o velikodušju i milosti Božjoj te ogromnoj snazi Marijina zagovora koji ne poznaje granice. Prezentirani su podaci koji, osobito u aktualnom vremenu globalne tjeskobne brige za zdravlje, mnogobrojne prisutne vjernike nisu ostavili ravnodušnima.

Računajući cijene najobičnijih igara ili razne otiske popularnih likova iz animiranih filmova na igračkama i drugim predmetima koje djeca svakodnevno kupuju jer tako nalažu trendovi zvuči gotovo nevjerojatno da su 132 kune godišnje dostatne su da bi se jednom djetetu osigurao topli obrok tijekom cijele školske godine. Iznos koji djetetu u Hrvatskoj često znači kratkotrajnu zabavu, djetetu u Beninu znači život.

Donirani novac za Marijine obroke utroši se na hranu upravo u tim siromašnim zemljama pa se stoga jača njihovo lokalno gospodarstvo. Od svake donacije 93 posto iznosa odlazi izravno djetetu, strogo se pazi na obdržavanje pravila da troškovi udruge ne smiju prijeći 7 %.

Podaci o računu i uplati donacija, volontiranju i druge informacije mogu se pronaći na mrežnoj stranici Mary’s Meals, Facebook stranici ili na broju telefona 01/5509250.

 

Da biste komentirali, prijavite se.