Proslavljena svetkovina svetog Ivana Pavla II.

U kapeli Bogoslovnog sjemeništa 'Ivan Pavao II.' u Rijeci svečanim Misnim slavljem 22. listopada proslavljen je blagdan svetog Ivana Pavla II.
Autor: IKA Photo: IKA utorak, 23. listopada 2018. u 13:01

Misu je predslavio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu s mnogobrojnim svećenicima te rektorom Bogoslovnog sjemeništa vlč. Mario Tomljanovićem, vicerektorom vlč. Markom Stipetićem i odgajateljima riječkih bogoslova.

Nadbiskup je vjernike prisjetio milosnih dana boravka Svetoga Oca u lipnju 2003. godine u Rijeci, kao i poruka koje je Papa tijekom tri pohoda našoj zemlji izrekao u Hrvatskoj.

Sveti papa Ivan Pavao II. Prvi je put posjetio Hrvatsku 1994. godine u povodu proslave 900. obljetnice Zagrebačke nadbiskupija i u jeku Domovinskog rata. Papa je Hrvate pozvao na hrabro traženje putova mira i na prepoznavanje onoga što zaraćene strane povezuje, unatoč razlikama. Drugi Papin pohod bio je u listopadu 1998. Godine kada je u Mariji Bistrici proglasio kardinala Alojzija Stepinca blaženim. Za vrijeme svog drugog apostolskog pohoda posjetio je i Split u kojemu je istaknuo važnost zajedništva svih vjernika jer je 'ono bitni čimbenik svakog apostolskog djelovanja i temelj svake evangelizacije'. Treći pohod Ivana Pavla II. Hrvatskoj bio je u lipnju 2003. i obuhvatio je Rijeku, Dubrovnik, Osijek, Đakovo i Zadar.

- U pozdravnoj riječi na Duhove na Delti prenio sam, između ostalog, pozdrave naših obitelji Svetom Ocu, kojima je on također posvetio veći dio svoje homilije, istaknuvši: 'Vi ste posebno velika vrijednost za građansko društvo i za Crkvu, jer su 'ženidba i obitelj od najdragocjenijih dobara čovječanstva'. Zatim je nastavio: Nalazimo se podno brijega na kojemu leži Trsatsko svetište, gdje je, prema pobožnoj predaji, neko vrijeme stajao dom Djevice Marije. Drago sjećanje na život Isusa, Marije i Josipa u Nazaretu doziva nam u pamet skromnu i jednostavnu ljepotu te sveti i nepovredivi biljeg kršćanske obitelji. - istakuno je nadbiskup Devčić.

U nastavku nadbiskup je upozorio kako u sklopu građanske vlasti hrvatske obitelji danas traže povlaštenu pozornost i jasne mjere, koje će promicati i štititi njezin ustroj i stalnost. Kršćanske obitelji nadbiskup je  pozvao da se 'ne ustručavaju, posebno svjedočeći načinom vlastitog života, predlagati istinski Božji naum s obitelji kao zajednicom života utemeljena na ženidbi, to jest na postojanome i vjernome zajedništvu muškarca i žene, međusobno vezanima javno očitovanom i priznatom svezom’

Nadbiskup Devčič pojasnio je Papa Ivan Pavao II volio hrvatski narod, te kako se u sklopu te ljubavi za njega zalagao. Posebice je istaknuo doprinos svetoga Pape u najtežim vremenima hrvastke povijesti.

- Ivan Pavao II imao je svoje časno mjesto ne samo u povijesti Rimokatoličke Crkve, povijesti Europe i svijeta, nego i u našoj crkvenoj i nacionalnoj povijesti. On je najzaslužniji da je Vatikan bio prva država koja je 13. siječnja 1992. priznala Republiku Hrvatsku. To je ohrabrilo ostale države da učine isto. Nakon toga uslijedila je 8. veljače 1992. uspostava punih diplomatskih odnosa s Republikom Hrvatskom, a 1993. i osnivanje Hrvatske biskupske konferencije. Zatim je 19. prosinca 1996. između Svete Stolice i Republike Hrvatske potpisan ugovor o suradnji na području odgoja i kulture te dušobrižništva vojske i policije, koji je Hrvatski državni sabor ratificirao početkom 1997. godine - pojasnio  je u propovijedi mons. dr. Devčić.

Vjernicima je na Misi na čašćenje bila izložena relikvija svetog Ivana Pavla II., a nakon Mise mogla se razgledati spomen-soba u kojoj je 2003. godine pet dana boravio Sveti Otac. Zahvalnu riječ predslavitelju Misnog slavlja kao i mnogobrojnim vjernicima uputio je rektor Bogoslovnog sjemeništa vlč. dr. Tomljanović.

 

Da biste komentirali, prijavite se.