Riječka nadbiskupije dobila dva nova đakona

Nadbiskup Devčić:Ne zaboravite karitas, ne zaboravite ni duhovne ni tjelesne siromahe.
Autor: ika.hr/Laudato/D.T. Photo: IKA ponedjeljak, 02. listopada 2017. u 14:52

Mario Frlan i Laurent Kružić, bogoslovi Riječke nadbiskupije, primili su đakonsko ređenje iz ruku nadbiskupa Ivana Devčića, u nedjelju 1. listopada na misi u župnoj crkvi Sv. Ane u Voloskom. Vlč. Kružić rodom je iz te župe te je crkva bila je dupkom ispunjena vjernicima, rodbinom i prijateljima ređenika.

Nadbiskup je u propovijedi ređenike, ali i njihove obitelji, pohvalio što su prepoznali Božji poziv i odazvali mu se, te primaju đakonsko ređenje, prvi stupanj sakramenta svetog reda, nakon kojega će biti zaređeni za svećenike.

- Kao nekoć, tako i danas i u svakome vremenu Bog neprestano izvodi čudesno djelo spasenja čovjeka i svega stvorenja. Kao što je pozvao Samuela i Isusa Krista, svoga jedinorođenog sina, tako je pozvao i apostole koji su opet sa svoje strane postavljali đakone, prezbitere i biskupe za svoje pomoćnike i suradnike. I to djelo Bog, posredstvom Crkve, nastavlja izvoditi i danas i sve do kraja vremena. Zbog toga su mu uvijek potrebne žene poput Samuelove majke Ane i Isusove majke Marije koje će mu rado darivati svoje sinove za suradnike u spašavanju čovjeka. U nepregledan niz takvih majki uvrstile su se i Tanja i Vladimira, majke naših ređenika Laurenta i Marija. Vi ste ih Bogu, od kojeg ste ih primile, velikodušno darovale za službu koju im je on u svojoj providnosti namijenio. Hvala vam, drage majke za to, uime Crkve i uime svih kojima će vaši sinovi prvo kao đakoni, a zatim i kao svećenici, služiti. A i vama dragi Laurente i Mario, pohvala što ste se spremno odazvali Božjem pozivu i podložili se njegovoj svetoj volji – rekao je nadbiskup Devčić.

U nastavku propovijedi nadbiskup je nove đakone i vjernike uputio u važnost i odgovornosti đakonske službe među kojima se ističi propovijedanje Božje riječi i karitas, odnosno briga za najpotrebnije članove zajednice.

- Ne zaboravite karitas, ne zaboravite ni duhovne ni tjelesne siromahe. Važno je, dragi đakoni, da uvijek pred očima imate prve đakone koji su bili zaduženi za pravednu raspodjelu hrane u zajednici, ali istovremeno bili i izvrsni propovjednici Božje riječi, tj. djelitelji duhovne hrane - poručio je nadbiskup Devčić.

Ređenicima se obratio i župnik Voloskog vlč. Petar Belanić, zahvalivši pritom nadbiskupu i svećenicima koji su izabrali tu župu za ovo veliko slavlje cijele nadbiskupije.

- Naša župa ovih dana i danas živi kao jedno srce i jedna duša, stoga hvala svima koji su sudjelovali u pripremi i u samom slavlju te župnom zboru koji je obogatio liturgiju - rekao je župnik.

Ređenicima uručio darove. Dvojica đakona na kraju mise zahvalili su rodbini, poglavarima i svima koji su ih pratili na njihovu životnom putu i pomogli im prepoznati Božji poziv.

 

Da biste komentirali, prijavite se.