Nagradu grada Vodica dobila Družba sestara franjevki od Bezgrješne

Za razvoj društvenih odnosa i unaprjeđenje obrazovanja, kulture, socijalne skrbi te očuvanje vjere i tradicionalnih pučkih pobožnosti
Autor: sibenska-biskupija.hr/Laudato/J.B. Photo: infovodice.com subota, 04. svibnja 2019. u 16:14

Nagradu grada Vodica za razvoj društvenih odnosa i unaprjeđenje obrazovanja, kulture, socijalne skrbi te očuvanje vjere i tradicionalnih pučkih pobožnosti dobila je Družba sestara franjevki od Bezgrješne, piše portal Infovodice, a prenosi šibenska biskupija. Nagradu je u ime svih vodičkih časnih sestara primila je vrhovna poglavarica Družbe, sestra Zdravka Gverić.

Prva zajednica sestara Družbe sestara franjevki od Bezgrješne počela je živjeti u Šibeniku  krajem 17. stoljeća. Godine 1968. kada Župa Vodice ima oko 4000 stanovnika, tadašnji vodički župnik, don Vjekoslav Kurent, moli da u Vodice dođu časne sestre koje bi vodile brigu oko crkve, držale vjeronauk za najmlađe te poučavale pjevanju i vodile crkveni zbor.

Toj je molbi udovoljeno i Župa je pripremila kuću za sestre u kojoj i danas žive. Sestre su otpočele svoje djelovanje na Gospu Karmelsku iste godine i do danas ih se u Vodicama izmijenilo 19. Uz duhovni i molitveni život kao izvor i temelj redovničkog postojanja, svojim djelovanjem sestre pomažu župniku oko spasenja duša i uveličavaju liturgijske čine: drže vjeronauk, katehezu i pripremu za svete sakramente, vode crkveno i liturgijsko pjevanje te na tako čuvaju pučku tradicionalnu pjevnu baštinu sakralnog karaktera. Održavaju liturgijske predmete i ruho, brinu se za kreativno uređenje crkvenog prostora tijekom liturgijske godine, obilaze bolesne i starije župljane, pružaju utjehu i vjeru zajednici i pojedincima, svojim životom šireći civilizaciju ljubavi.

 

Da biste komentirali, prijavite se.