Biskup Košić blagoslovio nova zvona Župe Preobraženja Gospodnjeg

U Petrinji, na crkvi u izgradnji stigla su nova zvona koja je tijekom svečanog misnog slavlja blagoslovio mons. Vlado Košić, biskup sisački.
Autor: Mediji Sisačke biskupije/Laudato/L.G. Photo: Laudato/L.G. subota, 27. srpnja 2019. u 16:53
Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 27. srpnja u župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji svečano misno slavlje tijekom kojeg je blagoslovio nova zvona za ovu crkvu u gradnji. Tri nova brončana zvona posvećena su sv. Josipu (750 kg), Majci Božjoj (380 kg) i sv. Kvirinu (220 kg), a na zvoniku će zazvonit kroz mjesec dana.

U koncelebraciji su bili župnik vlč. Damir Ceković, rektor svetišta u Gori preč. Paško Glasnović, dekan sisačko-katedralnog dekanata preč. Krešimir Bulić, župnik iz Hrvatskog Čuntića fra Petar Žagar, župni vikar iz petrinjske župe sv. Lovre vlč. Hrvoje Zovko i vojni kapelan vlč. Ivo Borić, a služio je đakon Vjekoslav Uvalić.

U homiliji je biskup rekao kako će ova zvona pozivati na molitvu te naviještati radost i žalost, sreću i nesreću: "Ona i pjevaju i plaču, kao da nam poručuju: Bog je uvijek s vama, i kad se veselite i kad tugujete".

Biskup je spomenuo i da bi se zvono čulo, ono se stavlja u zvonik, visoko iznad zemlje, a ne u podrum.

- Tako i mi, da bismo bili prepoznatljivi kao Isusovi učenici trebamo naviještati Evanđelje, kako jednom Isus kaže, s krovova. Danas su to antene, odašiljači, medijski prostor. U medijima ima puno negativnih poruka. Pogledajte samo dnevnike na TV, oni redovito donose izvještaje koje su nekad u novinama zvali crna kronika. I tako se sije negativno, ono crnilo koje želi obojiti sav život. A često ljudima i zagađuje prostor te moraju ili ne gledati takve vijesti ili imati druge informacije i drugi izvor velike pozitivne naravi koji ih hrani da bi mogli opstati u takvom negativnom svijetu. Zvona su bez sumnje nositelji pozitivne vijesti, poruka koje govore o Bogu i njegovoj ljubavi, o Bogu koji nas ni u najtežim trenucima ne ostavlja. Ona se čuju. Zato se i stavljaju u zvonik. I nama treba biti stalo da ljudi čuju naše poruke, poruke o Isusu Kristu i njegovom spasenju – naglasio je biskup sisački.

Nakon mise župljani su se počastili lovačkim gulašem te domaćim kolačima koje su spremile vrijedne župljanke.

Podsjetimo, crkva u izgradnji osnovana je 6. kolovoza 2011.g. upravo po odluci biskupa, a obuhvaća sljedeća naselja: Mošćenicu, Novu Drenčinu, Koloniju, Češko Selo i Slatinu.
 
Da biste komentirali, prijavite se.