Početak devetnice uoči Kvirinova i dodjela 'Odlikovanja sv. Kvirina'

Devetnica uoči svetkovine sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i Grada Siska, kojom će se u bazilici Sv. Kvirina u Sisku duhovno pripravljati za proslavu svoga zaštitnika, započela je u četvrtak 25. svibnja svečanim misnim slavljem koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić.
Autor: biskupija-sisak.hr/laudato/T.S. Photo: biskupija-sisak.hr petak, 26. svibnja 2017. u 08:52

U koncelebraciji su bili rektor bazilike mons. Zdravko Novak, kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, dekan Sisačko-katedralnog dekanata preč. Krešimir Bulić, župnik iz sisačke župe sv. Josipa Radnika fra Roko Bedalov, župnik iz Prelošćice vlč. Damir Cekovič i vikar katedralne župe vlč. Robert Jakica.
 
Već tradicionalno tom prigodom biskup je uručio 'Odlikovanje sv. Kvirina', znak priznanja u Sisačkoj biskupiji onima koji se posebno trude svojim svjedočanstvom živjeti svoju vjeru. Ovogodišnji dobitnici odlikovanja su: Ljubica Radučević iz župe sv. Bartola u Hrastovici, Drago Matijević, Ante Živković i Željko Smolčić iz sisačke župe Pohoda BDM te Alojzije i Kata Pelc iz župe sv. Josipa Radnika u Sisku.
 
U homiliji biskup je podsjetio kako danas Crkva slavi svetkovinu Gospodinova uzašašća na nebo istaknuvši kako upravo o tome otajstvu govore i današnja sveta čitanja. Govoreći o pročitanom Evanđelju po Mateju biskup je rekao kako ono govori o našoj odgovornosti da Isusa i njegovu radosnu vijest donosimo svakom čovjeku.
 
- Kad se Isus opraštao sa svojim učenicima, da ih više ne susreće u svome proslavljenom tijelu tako da ga oni vide, dakle na svoje uzašašće Ocu, rekao im je: 'Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta'. Zapovijed o poslanju Isus daje učenicima pozivajući se na svoju vlast koju je primio od Oca, i to ne samo za nebo nego i za zemlju. Opet taj binom: i jedno i drugo, i nebo i zemlja, i duša i tijelo, i vidljivo i nevidljivo. Nad svime što jest Isus ima vlast i zato svoje učenike može poslati, dati im zadaću da pođu izvršiti njegovu volju. A ta je: učiniti njegovim učenicima sve narode! Tu je izvor misijske naravi Crkve: Crkva se osjeća poslana svim ljudima, svih naroda, svih kontinenata, svih vremena, svih rasa… Gospodin naš želi da mi koji vjerujemo u njega o njemu svjedočimo svim ljudima. Apostoli dakle trebaju poći i po čitavom svijetu pronijeti njegovu radosnu vijest, a to je: da je on sam Isus – naš Spasitelj i Gospodin. Isus im daje i krsni nalog: krstiti ljude u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. I učiti ih čuvati sve što je on zapovijedao. Za nagradu On im obećava svoju blizinu: 'Ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta - ustvrdio je biskup te dodao kako je zanimljivo to da je Isus otišao k Ocu, ali da On i isti čas svojim učenicima govori da do kraja svijeta ostaje s njima.
 
- Gospodin Isus od svojih učenika traži da o njemu svima govore i sve narode učine njegovim učenicima, ali to ipak oni neće moći izvršiti bez njegova osobitog dara, bez Duha Svetoga koji će ih poučavati u svemu što im je on govorio i uvoditi ih u spoznaju istine o tome što on želi da oni čine. Na žalost kršćani nisu uvijek to imali na pameti i nisu bili ponizni navjestitelji Krista Gospodina. Kad bi recimo željeli silom proširiti kršćansku vjeru, nisu uspijevali mnogo. Puno je više kršćanstvo raslo i brojem i kvalitetom kada su kršćani bili progonjeni, ubijani i kad nisu imali slobode političke, svjetovne, ali su u Duhu bili slobodni i sposobni za Isusa i umirati. Tako je mučenička krv bila i ostala, kako reče Tertulijan, sjeme kršćanstva. I naš sveti zaštitnik, biskup sisački Kvirin, koji je prolio svoju krv kao svjedočanstvo za Krista postao je i ostao sjeme iz kojeg niče naša vjera u Krista, koji nas hrabri da se ne bojimo ni mi trpjeti za našu vjeru, koji je više učinio za Krista i za Crkvu svojom hrabrom smrću negoli bilo čime drugim – rekao je biskup.
 
U nastavku biskup je upozorio i kako i danas vjera u Krista biva progonjena.
 
- To se događa i danas u našem i Kvirinovom gradu u kojem se vjernike marginalizira, u kojem im se ne dopušta sloboda izražavanja kršćanske vjere, u kojem trpe - mogu slobodno reći – suvremeno progonstvo. Mi međutim želimo mijenjati svijet, želimo Duhom Svetim vođeni ovom svijetu donijeti Krista ne gledajući samo u nebo nego i preobražavajući svojim djelovanjem i zemlju, ovaj grad i našu domovinu – naglasio je.
 
Na kraju slavlja biskupu je na dolasku zahvalio domaći župnik i rektor bazilike mons. Zdravko Novak, čestitavši i svima koji su primili ovogodišnje nagrade. Mons. Novak je pozvao sve okupljene na devetnicu, a koja ove godine za temu ima darove Duha Svetoga.

 

 
Da biste komentirali, prijavite se.