Početak devetnice uoči svetog Kvirina

Na početku devetnice biskup Košić pojedincima je uručio 'Odlikovanje sv. Kvirina'
Autor: biskupija-sisak.hr/Laudato/A.S. Photo: biskupija-sisak.hr ponedjeljak, 27. svibnja 2019. u 13:27

Devetnica uoči svetkovine sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i župe sv. Kvirina, kojom će se vjernici u bazilici Sv. Kvirina u Sisku duhovno pripravljati za proslavu svoga zaštitnika, započela je u nedjelju 26. svibnja svečanim misnim slavljem koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić.

U koncelebraciji sudjelovao je rektor bazilike mons. Zdravko Novak, generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, kancelar mr. Janko Lulić, župnik petrinjske župe Preobraženja Gospodnje vlč. Damir Ceković te vlč. Kristijan Krajnović, župnik iz Veleševca.

Tradicionalno, tom prigodom biskup je uručio 'Odlikovanje sv. Kvirina', znak priznanja u Sisačkoj biskupiji onima koji se posebno trude svjedočanstvom i primjerom živjeti svoju vjeru. Ovogodišnji dobitnici odlikovanja su gđa Milka Zorko iz župe Voloder te gđa Marija Petko iz župe Veleševec.

U homiliji govoreći o čitanju iz Djela apostolskih biskup je rekao kako ono govori o raspravi što se vodila u samim počecima kršćanstva.

- Bila je to rasprava između judeo-kršćana i onih koji su u kršćanstvo ulazili iz poganstva, a dogodila se u Antiohiji gdje su Pavao i Barnaba naviještali Evanđelje. Do sukoba je došlo jer su neki kršćani željeli da pogani koji se žele krstiti prvo moraju biti obrezani, dakle postati židovi, da bi postali kršćani. Tome su se oduprijeli Pavao i Barnaba, ali su zatražili i mišljenje apostola u Jeruzalemu. Zanimljivo što su apostoli odgovorili. Rekli su da su do zaključka došli 'Duh Sveti i mi'. Oni su se osjećali nadahnuti Duhom Svetim, imali su jako iskustvo da ih Duh vodi. Krist Gospodin je odlazeći s ovoga svijeta na dan uzašašća svojim apostolima zapovjedio da ostanu u gradu i da čekaju dok se ne obuku u Silu odozgor, dok ne prime Duha Svetoga Branitelja o kojem on govori i u današnjem Evanđelju. Dakle Duh Sveti je bio vrlo važan, na njega su apostoli računali i na njega su se pozvali kada su donosili tu odluku - rekao je biskup.

Također, ustvrdio je i kako je jedan od apostolskih nasljednika bio i sveti Kvirin. Progovorivši o njegovu mučeništvu podsjetio je kako se on nije želio odreći i zanijekati Krista te je zato mučen i ubijen u Sabariji.

Nakon popričesne molitve biskupu je na dolasku zahvalio župnik i rektor bazilike mons. Zdravko Novak, čestitavši onima koji su primili ovogodišnje nagrade te pozvavši sve okupljene na devetnicu koja se ove godine održava pod geslom 'Ako me što zamolite u moje ime, ja ću to učiniti'.

Na kraju okupljene su pozdravile i misionarke Kćeri Božje ljubavi s. Vedrana Ljubić i s. Paskazia Bushemere iz Ugande koje su toga dana obišle više sisačkih župa posvjedočivši o svom pozivu i radu sa siromašnom djecom te onima najzapuštenijima na rubu društva.

 

Da biste komentirali, prijavite se.