Sisački biskup pohodio župu Velika Ludina

Biskup Košić posjetio dječji vrtić, bolesnika. obitelj Grubišić, kapelu u Okolima te je predvodio svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela.
Autor: Mediji sisačke biskupije/L.Ž. Photo: Mediji Sisačke biskupije ponedjeljak, 11. studenog 2019. u 11:02
Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak 7. studenoga i u nedjelju 10. studenoga župu Velika Ludina. Tom prigodom u četvrtak biskup je posjetio Dječji vrtić Ludina, zatim jednog bolesnika te se susreo se s vjernicima u kapeli u Okolima te obitelj Grubišić u Ludini. Pastoralni pohod završio je u nedjelju svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela koje je predvodio u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Matom Sukalićem.

Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je rekao kako ono progovara o vječnom životu i tome da mi nismo tek stanovnici ove zemlje, nego da trebamo biti zagledani u budućnost i vječnost
.
- U prvom čitanju čuli smo iz Knjige o Makabejcima kako su hrabri Židovi zavojevačima koji su osvojili njihovu domovinu prkosili i nisu se dali prisiliti da jedu meso koje bilo za njih zabranjeno. Dapače, bili su spremni i život izgubiti te čujemo kako je sin majke makabejke koji je išao u smrt rekao: "Blago onom koji umre od ruke ljudi, u čvrstoj nadi koju ima od Boga: da će ga Bog uskrisiti! A ti, za tebe nema uskrsnuća na život." Mi doduše tako danas ne razmišljamo da bismo bilo kome prijetili, ali svakako želimo da se poput njih učvrstimo u svojoj vjeri za koju znamo da ju je Krist utemeljio na židovskoj – naglasio je sisački biskup.

U nastavku, osvrnuvši se na pročitano Evanđelje po Luki, biskup je poručio kako ono govori da naš Bog nije Bog mrtvih, nego živih.

- Ono nam govori o tome kako su među Židovima postajale dvije struje saduceja i farizeja. Dok su farizeji vjerovali, saduceji su nijekali uskrsnuće. Ali kao da su se natjecale te dvije skupine da Isusa uhvate u nekoj zamci i da ga odbace – rekao je biskup Košić.

Na kraju mise okupljenima se obratio i župnik Sukalić zahvalivši biskupu na brizi i molitvi za ovu župu te poručivši kako ovakvi susreti učvršćuju u vjeri cijelu zajednicu.

Nakon mise biskup se u mjesnom domu susreo s članovima župnog zbora i Caritasa te zauzetim vjernicima od kojih će se uskoro formirati novo pastoralno i ekonomsko vijeće, a najavio je i kako će prije Božića posjetiti zatvorenike u Kaznionici u Lipovici koja se nalazi na području ove župe.

 
Da biste komentirali, prijavite se.