Anćele proslavile blagdan sv. Marije Crucifikse di Rosa

Euharistijsko slavlje u samostanu Anćela u Ćiril-Metodovoj ulici u Splitu predslavio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u koncelebraciji s još sedam svećenika.
Autor: ika.hr/Laudato/I.M. Photo: ika.hr subota, 16. prosinca 2017. u 11:27

Sestre Službenice Milosrđa Anćele proslavile su blagdan svoje utemeljiteljice sv. Marije Crucifikse di Rosa. Euharistijsko slavlje u samostanu Anćela u Ćiril-Metodovoj ulici u Splitu predslavio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u koncelebraciji s još sedam svećenika.

Na početku mise nadbiskup je pozdravio sestre Anćele kako one u samostanu tako i diljem domovine, na čelu s njihovom provincijalkom s. Mariangelom Galić, te im čestitao blagdan njihove utemeljiteljice.

- U radosti se raspoložimo da budemo što dostojniji sudionici Gospodinova i naša slavlja u koji je tako duboko ušla Crucifiksa di Rosa. Živjela je euharistiju, otajstvo spasenja i u njoj nalazila trajno nadahnuće - kazao je nadbiskup uvodeći u misno slavlje.

Blagdan sv. Marije Crucifikse uvijek je u došašću te nam je time i ''osvježenje'' u pripravi za susret s Gospodinom koji nas poslije povijesnog dolaska nije napustio nego je uvijek Emanuel - Bog s nama, prisutan kako u otajstvu tako i u svakom čovjeku.

Nadbiskup Barišić u svojoj je homiliji govorio o Božjem osobnom pozivu čovjeku i o čovjekovu odgovoru.

- Isus reče svojim učenicima: ''Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.'' Gospodin poziva učenike da ga slijede iznutra, srcem ne samo izvanjski. Treba uzeti svoj križ, koji u krajnjoj logici znači i svoj život dati. Prihvatiti i nositi svoj križ mjera je ljubavi prema Gospodinu. Nije ga lako nositi jer je svakodnevni križ ponekad pretežak - poručio je nadbiskup.

Istaknuo je kako se treba odreći sebe, svojih zahtjeva i savjeta te poslušati i čuti Gospodina što nam ima reći.

- Sveta Marija Crucifiksa (od Raspeća) svoj je život potpuno dala Gospodinu. Gledala je pozorno i uočavala ljudske potrebe i nije zaobilazila potrebne nego je odgovorno prema njima postupala. Možemo reći da je u svom životu ostvarivala riječ Božju: ''Kidati okove nepravedne, razvezat spone jarmene, puštat na slobodu potlačene, slomiti sve jarmove; podijeliti kruh svoj s gladnima, uvesti pod krov beskućnike, odjenuti onog koga vidiš gola.'' - kazao je nadbiskup.

Življenje na takav način omogućilo je sv. Mariji Crucifiksi da živi i približi drugima Božju ljubav. Bez iskustva ljubljenosti i prihvaćenosti od najveće ljubavi, našega Boga ostajemo daleko, izvana, ne razumijemo Gospodina, nedostaje nam snage i svjetla koje će nas uvesti u otajstvo Božje. Sv. Marija Crucifiksa osjećala se ljubljeno od Boga i ona je druge iskreno ljubila. Iz iskustva da je Bog bio onaj koji je prvi ljubio nju i dao svoj život za ovaj svijet i ona je mogla dati svoj život za drugoga, zaključio je nadbiskup.

Na kraju misnog slavlja zahvalio je sestrama na proročkom svjedočenju Božjeg milosrđa i ljubavi, te im zaželio da ih i dalje u njihovu radu prati Božji blagoslov i zagovor sv. Marije Crucifikse, njihove utemeljiteljice.

 

Da biste komentirali, prijavite se.