Hodočašće splitskih bogoslova u Svetu Zemlju

Zrakoplov s hodočasnicima Splitsko-makarske nadbiskupije koji su na sedmodnevni put u Svetu Zemlju krenuli predvođeni nadbiskupom Marinom Barišićem uzletio je u utorak 7. studenoga iz splitske zračne luke prema Tel Avivu.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA srijeda, 08. studenog 2017. u 11:01

Pridružio im se i šibenski biskup Tomislav Roglić, a uz generalnog vikara mons. Miroslav Vidovića i nadbiskupovog tajnika don Gabrijela Kambera, među hodočasnicima je i četrdesetak bogoslova iz splitskog Centralnoga bogoslovnog sjemeništa te njihovi odgajatelji: rektor don Jure Bjeliš, zamjenik rektora don Ivan Urlić i duhovnik don Stipan Šurlin.

Na nadbiskupijsko hodočašće, koje se ove godine odvija pod geslom "Blaženi koji hode putovima Gospodnjim", krenulo je još nekoliko svećenika: prof. dr. fra Domagoj Runje, don Ivica Barišić, don Darijo Ćorić i fra Jakoslav Banić. Nakon trosatnog leta u zrakoplovu kojim je i papa Benedikt 2011. došao u Hrvatsku, hodočasnike su u poslijepodnevnim satima na aerodromu Ben Gurion dočekala tri autobusa koja su ih prevezla do Nazareta, mjesta u kojem je Isus proveo većinu života.

- Ova zemlja je i naša nakon što je Bog u nju došao i zato je svima koji to mogu potrebno ovdje doći. Ona predstavlja svojevrsno peto evanđelje, a posjet ovim mjestima olakšava razumijevanje liturgijske godine - rekao je nadbiskup na putu u Nazaret i istaknuo kako je naročito važno da Isusovu Domovinu posjete oni koji osjećaju svećenički poziv i mladi svećenici na početku svoga poslanja.

Iz tih je razloga u nadbiskupiji postala uobičajena praksa da svi bogoslovi tijekom studija barem jednom posjete Isusovu Domovinu. Po dolasku u Nazaret, u večernjim satima, u križarskoj kapeli, crkvi Sestara od Nazareta, hodočasnici su sudjelovali na misnom slavlju koje je predvodio nadbiskup.

U propovijedi nadbiskup se osvrnuo na molitvu svećenika Zaharije kojom je on zahvalio Bogu na darovanom spasenju, Kristu - mladom Suncu s visina. Na taj je način Zaharija posvjedočio "da staro u nama može postati novo, da tama može postati svjetlo, a sumnja može postati sigurnost."

- Mi ćemo ovdje slijediti stope Emanuela, Boga s nama i osluškivati što On kazuje našem srcu. Vjerujem da će se i u nama dogoditi preobrazba Starog zavjeta u Novi, da ćemo zadržati i unaprijediti tu novost u osobnom, obiteljskom i društvenom životu. Neka nam bude sretan ovaj susret s mladim suncem s visine - poručio je nadbiskup.

 

Da biste komentirali, prijavite se.