Hrvatsko nadzemlje održalo svoj posljednji susret u ovoj crkvenoj godini

Hrvatsko nadzemlje je u srijedu, 21. studenog, održalo svoj posljednji susret u ovoj crkvenoj godini, a za temu je imao medije kao glavnu pokretačku snagu današnjice.
Autor: Katarina Jurčević/Laudato/M.s. Photo: Duje Gale petak, 23. studenog 2018. u 08:52
Mladi su entuzijasti za najavu ove tribine upotrijebili naslov ''Zadnji susret nadzemlja“ i njime isprovocirali popriličnu pomutnju među mladima grada Splita, ali i šire. Cilj je međutim bio posvijestiti vještu taktiku manipulacije medija koji iz konteksta jako često ili gotovo uvijek izvlače bombastične naslove koji u javnosti izazovu pogrešna poimanja i netočne zaključke.
 
Problematiku medija je stručno razradio i mladima prenio gost predavač fra Mario Knezović.
 
Predavač je u svom izlaganju opisao medije kao sredstvo kontrole čovjekovog života. Čovjek želi i ima potrebu život preuzeti u svoje ruke i koliko god mislio da je u tome uspio, u današnjem svijetu ni svjestan nije koliko je zapravo kontroliran i sputan. Onaj tko kontrolira medije, kontrolira i nacije, kontrolira čovjeka. Uz to, današnji mediji, nažalost, robuju novcu, a time ujedno i moći. Temelj njihove kontrole počiva na neistini i manipulaciji koje donose novac i moć. To su bolesti medija koje su široko metastazirale i koje truju čovječanstvo. Istina danas nikoga ne zanima, nije primamljiva i samim time – medijima donosi bankrot. Mediji bi kao sredstvo komunikacije čovjeku trebali ponuditi informacije, obrazovanje i zabavu, no u današnjem svijetu je od tih medijskih dužnosti preostala samo zabava; jeftina zabava kojom se hrani čovjek kako bi se sakrio iza tuđih grešaka, iza tuđih padova i njima obmanjio i zaboravio svoje.
 
Jesu li mediji u suštini potpuno negativno sredstvo ili se mogu ipak iskoristiti u dobre svrhe i što crkva kaže o njima fra Mario je također potkrijepio brojnim činjenicama i obrazloženjima. Navodi kako je papa Pio XII. 1952. godine medije nazvao Božjim darovima. Crkva zaista otvara vrata medijima jer trebamo osluškivati znakove novog vremena i ulaziti u dijalog s društvom. Mediji su jako plodonosan izvor za širenje radosne vijesti i svi se trebamo odvažiti i priključiti tome, ne samo konzumirati medije, nego biti i njeni proizvođači!
 
Fra Mario je pozvao mlade da budu istinoljubivi i dobri, da se trude doći do dobrih sadržaja ne zastajući na onim lakima koji nam svima najprije iskoče na naslovnicama. Nužno je naučiti upravljati medijima, a ne dopustiti da oni upravljaju nama. Fra Mariju je mlada publika tokom večeri uputila još mnogobrojna pitanja na koja je spremno i strpljivo odgovorio.
 
Nadzemljaši su i za ovaj susret vrijedno radili i tako iz svoje filmske industrije iznjedrili nova tri filma koja su se pozabavila problematikom medija: ''Žderanje“, ''Autokorekcija“ i ''Dnevnik minus“. Kao i svi njihovi uradci, bit će uskoro dostupni na njihovom youtube kanalu.
 
Glazbeno je susret animirao VIS ''Darovi duha“ iz župe sv. Dominika.
 
Na samom završetku susreta iznesene su kratke obavijesti o aktualnim događanjima unutar pastorala mladih i pojedinih vjerskih zajednica mladih u Splitu te je prigodnom meditacijom odana počast gradu heroju Vukovaru povodom nedavne obljetnice njegova pada.
 
Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se 19. prosinca na temu glazbe.

VIDEO: ''Demantij o zadnjem susretu Nadzemlja"Da biste komentirali, prijavite se.