Isusovački provincijal p. Dalibor Renić posjetio nadbiskupa Barišića

Na susretu se razgovaralo o društveno-kulturnim i duhovno-crkvenim zbivanjima u domovini i svijetu, o demografiji, o odgoju i obrazovanju mladih s posebnim naglaskom na otkrivanju i praćenju onih koji osjećaju duhovni poziv.
Autor: smn.hr/Laudato/D.T. petak, 15. rujna 2017. u 20:39

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u petak, 15. rujna u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu p. Dalibora Renića, novoga provincijala Hrvatske pokrajine Družbe Isusove i p. Stipu Balatinca, superiora splitske rezidencije i magistra novaka.

Na susretu se razgovaralo o društveno-kulturnim i duhovno-crkvenim zbivanjima u domovini i svijetu, o demografiji, o odgoju i obrazovanju mladih s posebnim naglaskom na otkrivanju i praćenju onih koji osjećaju duhovni poziv. Istaknuto je kako odgoj zahtjeva kreativnost, a ona nepodijeljeno vrijeme. Nadbiskup je naglasio da isusovci na Manušu imaju svoju važnu ulogu u Splitsko-makarskoj Crkvi, formiraju u vjeri brojne vjernike koje duhovno vode i među kojima pastoralno djeluju. Pohvalio je sudjelovanje isusovačkih novaka i njihovih odgojitelja na zajedničkim proslavama i misnim slavljima, osobito za božićne blagdane u splitskoj katedrali istaknuvši njihovu ljubav prema liturgiji.

Provincijal je zahvalio nadbiskupu na podršci koju pruža isusovcima u svojoj mjesnoj Crkvi ali i šire, na očinskoj i prijateljskoj blizini koja se posebno očitovala i na susretu isusovačkih novaka iz istočne Europe u Splitu kada je nadbiskup za njih predvodio misno slavlje u katedrali sv. Dujma u lipnju ove godine. Istaknuo je dobar apostolat mladeži u Splitu (SKAC-a) i Isusovačke duhovne vježbe koje svake godine imaju više od 100 sudionika a predstavljaju dobar temelj za duhovnost i duhovni rast. U znak zahvalnosti darovao je nadbiskupu prigodni dar.

Pater Dalibor Renić rođen je 18. travnja 1977. godine u Travniku (Bosna i Hercegovina). U Družbu Isusovu stupio je 20. rujna 1996. godine u Splitu. Studij filozofije završio je kod isusovaca na Jordanovcu u Zagrebu, a studij teologije na PU Gregorijani u Rimu. Za svećenika je zaređen 18. lipnja 2005. godine u Zagrebu. Godine 2010. doktorirao je u Dublinu na Milltown Institutu (National University of Ireland) s temom: ''Etički elementi u epistemičkoj normativnosti: Lonergan i epistemologija intelektualnih vrlina'' (Ethical Elements Normatisvity: Lonergan and Virtue Epistemology). Profesor je na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti (FFRZ) Sveučilišta u Zagrebu, na Jordanovcu, gdje je i prodekan od 2014. godine. Ujedno je i odgojitelj i poglavar zajednice mladih isusovaca u kući formacije ''p. Ante Gabrić'' na Fratrovcu u Zagrebu. Pater Renić je svoju službu preuzeo ove godine na blagdan svetoga Ignacija Lojolskoga, utemeljitelja Družbe Isusove.

 
Da biste komentirali, prijavite se.