Korizmeno pješačko hodočašće iz Splita u svetište Sveti Križ na Čiovu

Već osmu godinu zaredom, u vrijeme korizme, zajednica ODS-a Novo rađanje iz Splita, u suradnji sa župom Prečistog Srca Marijina, organizira pješačko hodočašće iz Splita u svetište Sveti Križ na Čiovu.
Autor: M. Šošić/Laudato/K.P. Photo: 40danazazivot.com utorak, 13. ožujka 2018. u 11:22

Hodočasnici se okupljaju u subotu 17. ožujka ispred crkve Gospe Fatimske u Splitu, polazak je u 7.30 sati ujutro, a svi zainteresirani mogu im se priključiti i na drugim dionicama.  Hodočasnici se kreću rutom: Blatine-ulicom Bruna Bušića-Velebitskom-Solinskom (kroz Dujmovaču)-ulicom dr.Franje Tuđmana (stara kaštelanska cesta)-Trogir-Čiovo.

Cijelim putem se moli, a policija osigurava hodočasnike u prometu.

Dominikanski samostan sv. Križa je rimokatolički samostan na otoku Čiovu. Na južnoj strani samostana je crkva sv. Križa posvećena Uzašašću Kristovu. Inicijativa za gradnju samostana je potekla od trogirskog dominikanca Nikole Milinovića koji je potaknuo Trogirane neka kontaktiraju s papom radi izgradnje samostana. Papa Eugen IV. je pristao i izdao bulu. Mletački dužd Franceso Foscari dao je dopuštenje. Samostan je utemeljen je 1432. na osnovu papine bule. Apostolski vizitator Valier zabilježio je 1579. da je ovdje glavni oltar bio posvećen sv. Križu, lijevi oltar Bogorodici Ružarija, a desni oltar sv. Jeleni. Osobito je štovano drveno raspelo koje je izradio Juraj Petrović.

Možda ne znate da je to jedno od zaboravljenih hrvatskih svetišta u kojem su Isusove rane na raspelu prokrvarile na Veliku Subotu 1600. godine?

Toga dana brat laik je uređivao crkvu i primjetio da iz Isusovih rana kapa krv. Preplašio se i otrčao javiti prioru a onda su počeli zvoniti zvonima da okupe braću (to je, inače dominikanski samostan). Odmah su odlučili javiti biskupu u Trogir, ali biskup nije povjerovao.

U to vrijeme u Trogiru su živjeli i brojni Grci (pravoslavci) koji su, za razliku od "latina" povjerovali u čudo i odmah se brodicama uputili na Čiovo. Cijelu noć su bdjeli pred Križem, a krv je opet prokapala iz Isusovih rana.

Sigurno niste čuli ni da je Isus, osim što je krvario na križu, na tom istom Križu, okrenuo glavu s jedne na drugu stranu?

Papa Eugen IV. dodijelio je potpuni oprost od 7 godina svima koji na blagdan Kristova Uzašašća na nebo pohode tu istu crkvu, ispovijede se, pomole i ostave milodar za potrebe crkve.
Od vremena kad se dogodilo čudo Križa datira blagdan "suhi petak" - dan kada se suše Isusove rane. Tada prior pomaže rane pamukom, a onda tim pamukom blagoslivlja puk. To je prvi petak nakon Uzašašća.

Zahvaljujući hodočasničkim molitvama ovo zaboravljeno hrvatsko svetište je oživjelo, a korizmeno hodočašće čašćenje Svetog Križa postaje korizmena tradicija zajednice "Novo rađanje" i župe Prečistog Srca Marijina u Splitu.  

"Pozivamo Vas da u ovom korizmenom vremenu, počastimo Gospodina malom žrtvom od 30-tak kilometara, poklonimo se križu, razmatramo Njegovu  Muku i zahvalimo na svemu što čini u našim životima. Svima vam želimo radostan korizmeni hod!" poručio je Tomislav Slavić, voditelj zajednice "Novo rađanje".

 

Da biste komentirali, prijavite se.