Misa zahvalnica uoči obljetnice oslobođenja Splita

'Bože čuvaj Hrvatsku'
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: IKA petak, 05. siječnja 2018. u 09:15

U znak zahvalnosti na daru slobode u četvrtak 4. siječnja u katedrali Sv. Dujma u Splitu katedralni župnik i kanonik don Tomislav Ćubelić s don Ivanom Urlićem uz pjevanje službenica milosrđa služio je misu posvećenu Domovini. Uz predsjednika Gradskog vijeća Jure Šundova, zamjenike gradonačelnika Nine Vele i Jelene Hrgović, te saborskog zastupnika Petra Škorića na misi su se okupili hrvatski branitelji i drugi vjernici.

- Danas se navršava 26 godina otkad u ovoj katedrali slavimo Boga u znak zahvalnosti što je posljednji vojnik propale 'JNA' ne napustio, nego protjeran s ovih prostora hrvatske države. Protjerao ga je hrvatski branitelj - kazao je na početku propovijedi don Tomislav.

Nadodao je kako moramo biti zahvalni braniteljima, živima i mrtvima čija je ljubav prema Hrvatskoj bila korak iznad naše ljubavi.

- Njihova je hrabrost bila uvjerljiva za razliku od onih koji su buljili u ekrane od straha što ako stvore hrvatsku državu. Sjećamo li ih se? Častimo li ih? Ne, ruku na srcu, kažimo to izravno i otvoreno. Jer da ih se sjećamo onda bismo popunili prostor u kojem molimo za svoju domovinu – kazao je.

Propovjednik je zatim podsjetio kako živimo u državi koju su oni stvorili, a ponašamo se kao da njihova patnja, bol, i smrt nisu naš problem.

- Djelujemo indiferentno, a čovjek kojega ne dodiruje patnja i bol drugoga, pogotovo ako ga ne dodiruje patnja njegovih mladih ljudi koji su stvorili ovu državu, potvrđuje se kao nečovječan. Kad ih se ne sjećamo, onda je logično da ih ne častimo, jer mi još nemamo definicije tko je u ovoj državi branio i stvarao državu a tko je bio agresor na hrvatski narod - upozorio je don Tomislav, naglasivši pri tome kako nam je zaborav jača strana, te kako smo loši učenici povijesti svoga naroda, a lekcija smo imali previše.

Don Tomislav zatim je istaknuo da nikakva osveta ne dolazi u obzir, ali da ovaj narod treba samo istinu o svojoj povijesti.

- Prava povijest nije samo ono što se dogodilo; nego i ono što se odgodilo, a što je trebalo da se odgodi, a što je trebalo da se dogodi; ona nije samo niz događanja, nego i niz propusta i niz promašaja, niz – odgađanja. U panici i strahu jedino je hrvatski branitelj bio pouzdan, neustrašiv. Jedino je u njega nacija imala povjerenje i sigurnost. Jedino se za hrvatskog branitelja znalo što misli i što mu je činiti - kazao je Ćubelić, te zaključio da povijest zanimaju samo činjenice, a emocije ostaju izvan kadra. Na kraju misnog slavlja svi zajedno u crkvi zapjevali su 'Bože čuvaj Hrvatsku'.

 

Da biste komentirali, prijavite se.