Molitveni susret duhovnih pokreta, udruga i molitvenih zajednica

U splitskoj konkatedralnoj crkvi Sv. Petra, na Duhovski ponedjeljak i blagdan Blažene Djevice Marije Majke Crkve, 5. lipnja, održan je molitveni susret duhovnih pokreta, udruga i molitvenih zajednica Splitsko-makarske nadbiskupije.
Autor: Ika/laudato/T.S. Photo: smn.hr srijeda, 07. lipnja 2017. u 10:19

Susret je počeo molitvenim programom i prigodnom meditacijom don Mate Brečića, prefekta u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, a potom je misno slavlje predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

U koncelebraciji su bila desetorica svećenika predvođenih pastoralnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljkom Antom Ančićem i župnikom don Radojkom Vidovićem, a pjevanje je predvodio mješoviti konkatedralni zbor sv. Petra.

Nadbiskup Barišić u homiliji je govorio o identitetu, pozivu i poslanju vjernika, o djelovanju Duha Svetoga u Crkvi te o ulozi Marije Majke Crkve u životu vjernika. Ustvrdio je kako je suvremeni čovjek zarobljen različitim oblicima strahova, koji ga koče i blokiraju, a razlog leži i u manjku vjere i povjerenja u Duha Svetoga.

- Nedostaje nam te duhovske snage, kao što je nedostajalo prvim Kristovim učenicima dok nisu primili Duha Svetoga- rekao je.

U nastavku propovijedi nadbiskup je govorio o djelima tijela i plodovima duha (ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost,..) naglasivši da su darovi Duha Svetoga uvijek usmjereni na drugoga, u miru i strpljivosti drugoga pomoći i usrećiti, ljubiti i razveseliti. Govoreći o blagdanu BDM Majke Crkve istaknuo je da se njime želi osjetiti što je to Crkva, radost pripadnosti Crkvi te svijest i poslanje Crkve, a što najbolje svjedoči Majka Marija, koja je imala najveće iskustvo Duha Svetoga.

Kao kršćani pozvani smo graditi novo zajedništvo, kojemu je u središtu Isus Krist, kazao je nadbiskup, istaknuvši da je temeljni poziv Crkve i uloga crkvenih zajednica, udruga i pokreta u vidu posebne karizme i jedinstva kršćana, zajedništva s cijelom Crkvom. Zajedništvo se nastavilo uz prigodni domjenak u dvorani crkve. 

 
Da biste komentirali, prijavite se.