Nadbiskup Barišić: Sveti Ante je svjedočio Evanđelje svojim djelima

'Nedostaje nam uvaženosti u različitosti i zajedništva koje je pomirenje različitosti'.
Autor: misija.slobodnadalmacija/Laudato/D.T. Photo: nadbiskupija Split srijeda, 14. lipnja 2017. u 18:16

I ove se godine rijeka hodočasnika na blagdan sv. Ante u utorak, 13. lipnja slila u franjevačke samostane i crkve kojima je on nebeski zaštitnik. U samostanu sv. Frane na Obali u Splitu središnje euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji sa župnikom i gvardijanom samostana konventualcem fra Žarkom Relotom te ostalim svećenicima.

- Sv. Ante Lisabonski, Padovanski, s Obale, Poljudski, Prugovski svetac je cijeloga svijeta. Slavimo ga jer je, unatoč ljudskim ograničenostima, iznad svega bio čovjek - kazao je na početku misnoga slavlja nadbiskup Barišić pozdravivši sve nazočne te čestitavši imendan svima koji ga slave.

U svojoj je propovijedi podsjetio na bogatu životnu priču toga sveca svijeta, ''dijamanta svetosti'' koji se slavi na svim kontinentima, u svim narodima i kulturama.

- Poteškoće Antina vremena, siromaštvo, bolest, ratovi i sukobi, poteškoće su i našega doba, uz nezaposlenost, ovisnosti, ugroženost života od njegova začeća pa do smrti, potom problemi (ne)prijateljstva, narušenih odnosa, nepravde, osamljenosti i podjela. Vidimo da problemi nisu riješeni nego umnoženi. No to nas ne smije obeshrabriti nego poput Ante moramo znati pokucati na prava vrata i zahvaliti Onome koji nas čuva i nosi na svojim ramenima – dodao je nadbiskup.

Sveti Ante je živio samo 36 godina, ali u svojoj dubini spoznao je bit i smisao života i svim srcem je žudio upoznati mudrost Božju.

- Toj istoj mudrosti upućivao je druge. Znao je da nema spoznaje Boga bez vjere i molitve, a da molitva treba biti praćena ljubavlju i sabranošću. Antine riječi nisu bile prazne, on je svjedočio Evanđelje svojim djelima, životom je svjedočio ono što je propovijedao - naglasio je mons. Barišić i posebno pozvao roditelje da budu prvi svjedoci vjere svojoj djeci.

Osvrnuo se i na trenutnu situaciju u državi ustvrdivši da je, nažalost, mnogo podjela, svađa, nepovjerenja i napetosti u jednoj stranci pa onda i u samom Saboru.

- Nedostaje nam uvaženosti u različitosti i zajedništva koje je pomirenje različitosti – rekao je nadbiskup Barišić.

Na kraju misnoga slavlja, kojemu je nazočio i novoizabrani splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, gvardijan Relota uputio je riječi zahvale nadbiskupu i svima koji su sudjelovali u slavlju i pripremi za proslavu, na poseban način župnom pastoralnom i ekonomskom vijeću, svojim župljanima koji su zdušno bili na usluzi podsjetivši kako sv. Ante nije samo propovijedao nego je i razgovarao s onima kojima je propovijedao te je njihove poteškoće unosio u molitve.

 

Da biste komentirali, prijavite se.