Nadbiskup Barišić krstio peto dijete u obitelji Pešić

Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece te je u protekloj 2018. godini za tu je nakanu izdvojila gotovo 400 000 kuna.
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: IKA ponedjeljak, 14. siječnja 2019. u 08:55

Na blagdan Krštenja Gospodinova, 13. siječnja, u župnoj crkvi Sv. Mihovila u Omišu splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predslavio je misno slavlje i krstio malenog Nou, peto dijete u obitelji Marine i Tomislava Pešića.

Nakon što je pozdravio roditelje, kumove, bake i djedove, rodbinu krštenika, župnika don Matu Ćulića, sužupnika don Ivana Banića, đakona don Peru Badrova i sve okupljene vjernike, nadbiskup je istaknuo kako nema većeg dostojanstva od onog kojeg dobivamo po krštenju.

O važnosti novog života i dostojanstvu djece Božje govorio je i u propovijedi. Istaknuo je kako je svaki novi život blagoslov i dar, ne samo za najužu obitelj već za Crkvu i čitavo društvo. Spominjući statistike koje govore o sve većem demografskom padu, nadbiskup Barišić podsjetio je na kolektivnu odgovornost za rođenje i odgoj svakog djeteta jer 'nedostaje nam i ljudi i ljudskosti. Zajedno se radujmo svakom Božjem stvorenju i pomažimo jedni drugima. Svi smo odgojitelji jedni drugih'.

Pozvao je sve okupljene da se prisjete svoga krštenja i osvijeste njegovo značenje u svakodnevnom životu, posebno u onim trenucima kada se osjećamo potišteni, osamljeni, anonimni i protisnuti raznim poteškoćama.

- Riječi koje je Otac izrekao pri Kristovu krštenju 'Ti si Sin moj, ljubljeni!' izgovara i na krštenju svakog od nas. Te riječi ponavlja nam svaki dan. Na dan krštenja dao nam je i svoga Duha, da imamo snage i nadahnuća živjeti kao djeca Božja. Moramo se zapitati koliko smo toga svjesni? Koliko je dar krštenja očuvan u našim životima? - kazao je nadbiskup.

Malenom Noi izrazio je dobrodošlicu u njegovu obitelj, Katoličku Crkvu i zajednicu hrvatskog naroda, a roditeljima je zaželio da im njihova djeca budu izvor radosti i blagoslova.

Župnik Ćulić zahvalio je nadbiskupu na njegovoj prisutnosti i čestitao obitelji Pešić na hrabrosti i snazi vjere s kojom su radosno prihvatili novi život. Na kraju misnog slavlja nadbiskup je čestitao obiteljima te im zahvalio što su otvoreni životu, a posebnu čestitku uputio je bakama i djedovima koji imaju važnu ulogu u životu djeteta. Obitelji Pešić udijelio je knjigu, pismo i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece. U protekloj 2018. godini za tu je nakanu izdvojeno gotovo 400.000 kuna.

 

Da biste komentirali, prijavite se.