Splitsko-makarska nadbiskupija odbacila optužbe vezano za slučaj fra Šime Nimca

Nedavni medijski natpisi tvrdili su da su fra Šimu Nimca nastojali ušutkati.
Autor: laudato.hr/D.R. Photo: smn.hr petak, 13. rujna 2019. u 14:46

Ordinarijat Splitsko-makarske nadbiskupije objavio je u petak 13. rujna priopćenje za javnost vezano za posljednje medijske natpise u kojima se prozivalo nadbiskupa mons. Marina Barišića u slučaju fra Šime Nimca.

Podsjetimo, fra Šime Nimac optužen je jer je nezakonito prodao crkveno zemljište i otuđio novac, a nedavni medijski natpisi tvrdili su da su ga ljudi iz Ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije te osobno mons. Barišić tjerali na šutnju.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Posljednjih dana u hrvatskom medijskom prostoru neki mediji su, reciklirajući vijest o fra Šimi Nimcu i javno dijeleći njegovo navodno pismo vizitatoru Provincije, objavili mnoštvo neistina. Ne želeći ulaziti u javnu polemiku, bilo s fra Šimom bilo s medijima, Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu javno i nedvosmisleno odbacuje iznesene optužbe kao najobičnije laži i besramne klevete.

Nikada Ordinarijat niti Nadbiskup nisu o ovom bolnom slučaju nastupali u medijima i davali izjave; nikada nije vršen bilo kakav pritisak na redovnike franjevce ili na sud ili na medije što odlučiti i kako postupati s fra Šimom; nikada nitko nije dao nalog za nečiji progon i uništenje pa niti za fra Šimin!

Nadbiskupija dijeli žaljenje što je do ovoga uopće došlo, a došlo je uslijed nepoštivanja pravila i propisa, Crkvenih i civilnih, od strane fra Šime Nimca te konačno zbog nedopuštene prodaje zemljišta i otuđenja novca s računa župe koja je oštećena. O tome će svoj pravorijek dati nadležni sud.

Fra Šime Nimac je član zajednice redovnika franjevaca manje braće splitske Provincije Presvetog Otkupitelja. Njegovi redovnički poglavari – Provincijal i Generalni ministar – te Kongregacija za redovnike su nadležni za njega. Kako do sada tako ni ubuduće, Nadbiskupija i Nadbiskup osobno se neće uplitati u unutarnje odnose redovničke zajednice i rješavanje statusa fra Šime Nimca.

Ne bismo željeli da recikliranje ovoga slučaja služi kao pritisak na sudstvo i kao pokušaj blaćenja i diskreditiranja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića."

 

Da biste komentirali, prijavite se.