Početak odgojne godine u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu

Centralno bogoslovno sjemenište u Splitu na blagdan svoga suzaštitnika sv. Jeronima 30. rujna započelo je novu bogoslovnu godinu.
Autor: IKA/Laudato/F.M.S. Photo: IKA ponedjeljak, 01. listopada 2018. u 12:44

Svečano Misno slavlje predslavio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u zajedništvu s dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem te šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem kao i odgojiteljima te bogoslovima.

U propovijedi nadbiskup Barišić se obratio odgojiteljima i bogoslovima:

- Danas mnogo puta teško prihvaćamo uspjeh drugoga i na taj način umanjujemo njegovo djelo. Lakše se suosjećamo s tugom drugog, nego što prihvaćamo njihov uspjeh. Centralna misao koja izvire iz ovog evanđelja svakako je Kristova tvrdnja: Tko nije protiv nas, za nas je - pojasnio je nadbiskup u propovijedi, osvrćući se na evanđeoski ulomak iz Markovog evanđelja.

U nastavku se osvrnuo na lik svetog Jeronima, uputivši bogoslove kako po primjeru svetog Jeronima treba priznati svoju pogrešku te dopustiti drugome da bude bolji od nas.

- U tome je veličina koju nam evanđelje donosi, a sv. Jeronim potvrđuje: dopustimo drugima da budu bolji od nas jer ćemo tako biti bliži Kristu, Njemu od kojeg nam dolazi sva mudrost i blagoslov – zaključio je nadbiskup Barišić.

Nadbiskup je poželio svima da ova nova odgojna godina uistinu bude nova te da 's radošću prihvatimo vrijeme koje nam je darovano.' Na kraju mise molio se zaziv Duhu Svetome.

 

Da biste komentirali, prijavite se.