Proslava blagdana sv. Lucije započela je u Splitu otvaranjem kripte posvećene toj svetici

Dan svete Lucije u tradiciji se označuje kao posljednji rok za sijanje božićne pšenice.
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: IKA srijeda, 13. prosinca 2017. u 10:43

U povodu blagdana svete Lucije mučenice, zaštitnice vida i djece, u katedrali Svetog Dujma u Splitu u utorak 12. prosinca nakon večernjeg misnog slavlja u gustirni kripte, blagoslovljen je izvor vode. Na sam blagdan sv. Lucije slavi se jedanaest misa, a kripta sv. Luce (ispod katedrale) otvorena je cijeli dan za pobožnost, molitvu i uzimanje blagoslovljene vode.

Sveta Lucija, ili u Dalmaciji popularna sveta Luce, slavi se danas i važan je blagdan u lokalnoj kršćanskoj tradiciji. Kripta katedrale Sv. Duje u Splitu posvećena je upravo toj kršćanskoj mučenici koja se spominje kao jedna od posljednjih žrtava progona u vrijeme cara Dioklecijana, a umrla je mučenički 304. godine.

Prema predaji izvađene su joj oči i stavljene na tanjur te se sveta Luce kroz cijelu kršćansku povijest štuje kao mnogostruka zaštitnica slijepih, ali i ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Dvanaest dana od svete Lucije do Božića poznato je kao lucijanski dani, brojanice, kada se proriče vrijeme za sljedeću godinu.

 

Da biste komentirali, prijavite se.