Roditelji - odgojitelji i molitelji

U Dječjem vrtiću svetog Pavla apostola na Pujankama u Splitu, u sklopu proslave 20. obljetnice rada vrtića u srijedu 8. studenoga upriličeno je prvo predavanje za roditelje, odgojitelje i druge posjetitelje pod nazivom "Roditelji – odgojitelji i molitelji."
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA četvrtak, 09. studenog 2017. u 15:11

Predavanje je održala profesorica pedagogije dr. Martina Lončar koja je župljanka župe na Pujankama te je ujedno korisnica usluga te predškolske ustanove. Dr. Lončar istaknula je da njezino predavanje nije znanstvenog karaktera, već je iskustvo o snazi molitve u odgoju djece, poveznica života u obitelji i prakticiranja vjere.

Između raznih teorija o odgoju djece teško je reći koja je najbolja teorija jer je svako dijete individua za sebe, rekla je dr. Lončar. Ono što uvijek možemo primijeniti jest molitva, posebno u situacijama kada ne znamo kako postupiti. Moliti za djecu i moliti s djecom jamstvo je sretne obitelji koja opstaje. Osobito je važan odlazak djece s roditeljima na misu, svakodnevna molitva u obitelji, posebno molitve zahvaljivanja i blagoslivljanja. Prve molitve s djecom trebaju biti jednostavne, a mogu biti i spontane. Bitna je redovitost. Plodovi molitve često se vide tek naknadno, ali nas to ne smije obeshrabriti. Bog uvijek zna što nam je u određenom trenutku najviše potrebno.

Za odgoj djeteta pa tako i za molitvu trebamo odvojiti vrijeme. Nije dovoljno odvesti dijete u vrtić, školu, u kupovinu ili kod liječnika te čekati da netko drugi odgoji naše dijete. Odgoj djece u prvom je redu posao roditelja, rekla je prof. Lončar. Da bismo si osigurali vrijeme za dijete i za molitvu potrebno je isključiti televizor, ostaviti tablet, mobitel i sl. Društvene mreže oduzimaju previše vremena koje je zatim teško nadoknaditi u odnosu s djecom. Često puta nismo svjesni da nas djeca kopiraju te da će i oni jednom postupati prema nama onako kako mi sada postupamo prema njima. Bezuvjetnu ljubav koju dobivamo od Boga dužni smo je dati svom djetetu, rekla je dr. Lončar.

Na kraju predavanja dr. Lončar podijelila je primjerak molitve roditelja za djecu te ispričala nekoliko svojih iskustava iz odgoja djece. Uslijedila su svjedočanstva nekoliko drugih roditelja: obitelji Slavić, obitelji Mlačić te Brkić. Obitelj Slavić istaknula je kako s djecom čitaju Bibliju te stripove s vjerskom tematikom. Preporučili su filmove također duhovne tematike koje pronalaze na televiziji Laudato. Njihovo iskustvo kaže da ovakav program potiče djecu na molitvu te da mlađe dijete pri tome uči od starijeg. U kući imaju osmišljen kutak u kojem se moli te otac djeci prije spavanja stavlja križić na čelo. Obitelj Mlačić govorila je o djeci kao o Božjem daru kojeg treba odgovorno prihvatiti te iskustvu Božje pomoći u kušnjama koje su imali sa zdravljem na početku bračnog života. Brkić je iznijela svoje svjedočanstvo molitve za sina koji je imao zdravstvenih problema dok je bila trudna i nakon poroda do te mjere da je mogao umrijeti, ali je sada zdrav petogodišnjak koji pohađa ovaj vrtić.

Osim ovih roditelja koji su planirano nastupili sa svojim iskustvima i svjedočanstvima vjere, svoje svjedočanstvo ponudili su i neki drugi roditelji. Prvo iskustvo odnosilo se također na ozdravljenje djeteta, a drugo na radosno prakticiranje vjere u vrtiću sv. Pavla ap.

 

Da biste komentirali, prijavite se.