Školske sestre franjevke Krista Kralja iz Splita proslavile 150. obljetnicu

Veliki jubilej proslavljen je u Splitu u petak, 28. lipnja na svetkovini Presvetog Srca Isusova. Družba Školskih sestara franjevki Krista Kralja proslavila je 150. obljetnicu nastanka.
Autor: smn.hr/Laudato/D.R. Photo: smn.hr ponedjeljak, 01. srpnja 2019. u 13:32

U koncelebraciji s nekoliko svećenika, euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić.
 
'Vaš jubilej je milosni događaj za našu Crkvu, za grad Split i za sve ljude koje ste svojim djelovanjem približile jedinom Gospodinu. Zahvalni smo za vašu nazočnost i za sve što ste kroz svoj rad darovale našoj Crkvi i društvu. Mnoge od vas su djelovale kao katehistice, odgojiteljice, pastoralne djelatnice, medicinske sestre i misionarke. Na današnju svetkovinu Presvetog Srca Isusova želim vam da i dalje crpite snagu iz izvora Njegove ljubavi.' - kazao je nadbiskup.

Pozdravljajući nadbiskupa, sve prisutne svećenike, redovnice i redovnike, provincijalna predstojnica s. Andrea Nazlić prisjetila se svih sestara koje su im prethodile i svojim životom pokazale put u vjeri.

'Devet sestara naše provincije danas slavi svoj dijamantni i zlatni jubilej redovničkog života te im od srca čestitam. Hvala i Vama, Oče nadbiskupe što svojom prisutnošću uveličavate naše slavlje. U franjevačkom duhu poniznosti nastavimo svoj redovnički hod hvaleći Gospodina za sva divna djela' - rekla je s. Andrea Nazlić.

Družba je osnovana u Mariboru 1869. godine, nakon što se nekoliko sestara odijelilo od matične družbe u Grazu u Austriji, nastale 1843. godine. Sestre su iz Maribora došle u Split 1904. godine na poziv biskupa Filipa Frane Nakića. Godine 1922. Družba je razdijeljena na četiri provincije: mariborsku, hrvatsku sa sjedištem u Splitu, tršćansku i sjevernoameričku. Kasnije su nastale u našim krajevima još dvije provincije: mostarska (1932.) i sarajevska (1942.). Danas Družba ima devet provincija i rimsku regiju. Vrhovna uprava Družbe je u Rimu. Splitska provincija ima naslov: Školske sestre franjevke Krista Kralja, provincija Presvetog Srca Isusova.

 

Da biste komentirali, prijavite se.