Splitski KBF održava međunarodni znanstveni simpozij o migracijama

Na simpoziju ću sudjelovati međunarodni i domaći stručnjaci iz područja na temu migracija.
Autor: kbf-unist.hr/laudato.hr/D.R. Photo: kbf-unist.hr srijeda, 16. listopada 2019. u 10:55

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu 23. i 24. listopada 2019. održavat će 25. međunarodni teološki simpozij s temom o migracijama „Crkva između iseljavanja i useljavanja“.

Na simpoziju ću sudjelovati međunarodni i domaći stručnjaci iz područja na temu migracija: Gioacchino Campese (Rim) progovorit će o Crkvi i migracijama u 21. stoljeću u odnosu na suvremenu izbjegličku krizu i nauk i zauzetost pape Franje u pitanju migracija, rabin Kotel Dadon (Zagreb) predstavit će temu iz židovske perspektive i povijesnog iskustva seljenja židovskoga naroda, Ivan Karlo Lapić iz Centra sv. Ambrozija za psihijatrijsku rehabilitaciju (Cernusco sul Naviglio, Italija) govorit će o kršćanskoj krjeposti gostoljubivosti u njezinom svetopisamskom utemeljenju u kontekstu migracija.

Ante Vučković (Split) progovorit će o slojevitoj metafori egzila u misli filozofa Emanuela Levinasa, Tado Jurić (Zagreb) predstavit će istraživački rad o predstavljanjima teme iseljavanja iz Hrvatske u određenim hrvatskim online medijima, Roko Mišetić (Zagreb) predstavit ću aktualno demografsko stanje i perspektive budućeg kretanja stanovništva Hrvatske, Tomo Vukšić (Sarajevo) iznijet će pitanje iseljavanja katolika iz BiH i crkvene mjere za smanjivanje iseljavanja, Vladimir Dugalić (Đakovo, Osijek) i Držen Živić (Vukovar) govorit će o iseljavanju i transformaciji Crkve u istočnoj Hrvatskoj.

Tomislav Markić (Zagreb) donijet će povijesni pregled razvoja hrvatske inozemne pastve te aktualnu pastoralnu skrb za hrvatske iseljenike, Anđelko Domazet (Split) obradit će pitanje religijskog pluralizma potaknutog migracijama u teološkoj perspektivi, Paweł Mąkosa (Lublin, Poljska) govorit će o migracijskoj situaciji u Poljskoj.

Tvrtko Barun (Zagreb) iznijet će iskustvo Isusovačke službe za izbjeglice u kontekstu kršćanskog svjedočenja i socijalnog nauka Crkve, Emanuel Petrov (Split) predstavit će stav Ivana Pavla II. prema migracijama i njegovo paradigmatsko obilježje za Crkvu, Mihael Prović (Split) predstavit će temu solidarnosti i mogućnosti vjerskog odgoja srednjoškolaca pred fenomenom migracijske krize u Europskoj uniji, Josip Dukić (Split) predstavit će istraživanje o Hrvatima prisutnima u brojnim logorima Italije od kraja 1915. pa sve do svibnja 1946.

 

Da biste komentirali, prijavite se.