Susret nadbiskupa Barišića i protojereja Kirka Velinskog

Za svog posjeta Splitu protojerej – stavrofor Kirko Velinski, parohijski svećenik Makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, susreo se u četvrtak 21. veljače sa splitsko-makarskim nadbiskupom mons. Marinom Barišićem.
Autor: smn.hr/Laudato/K.P. Photo: smn.hr petak, 22. veljače 2019. u 15:11

U prijateljskom razgovoru dotakli su se položaja Makedonaca u Hrvatskoj kojih u Zagrebu ima oko 667, u Puli oko 250, Rijeci i čitavoj županiji oko 500, baš kao i u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Govorilo se i o Papinom posjetu Makedoniji te o zajedničkoj borbi za očuvanje kršćanskih vrjednota u modernom svijetu.

Protojerej Velinski je zahvalio nadbiskupu Barišiću kao i svim hrvatskim biskupima na pomoći koja nije samo deklarativna već konkretna, a posebno je zahvalio na mogućnosti korištenje katoličkih sakralnih objekata za njihova bogoslužja u sva četiri grada gdje su prisutni, Zagrebu, Puli, Rijeci i Splitu gdje se pripadnici Makedonske pravoslavne crkvene općine Sv. Naum Ohridski okupljaju u crkvi sestara Službenica milosrđa - Ančela. Također, upoznao je mons. Barišića i s tijekom gradnje prve Makedonske pravoslavne crkve u Zagrebu koja će, osim prostora za bogoslužje i stan za svećenika, imati i prostorije za druženje, dvoranu za vjeronauk i župni dvor.

Nadbiskup Barišić istaknuo je dobru suradnju s Makedonskom pravoslavnom crkvom na području Splitsko-makarske nadbiskupije i izrazio je nadu u nastavak izgradnje dobrih odnosa. Protojerej Velinski i nadbiskup Barišić izmijenili su i prigodne darove.

 

Da biste komentirali, prijavite se.