U Splitu započela devetnica uoči Gospe od zdravlja

Brojni vjernici okupili su se u ponedjeljak 12. studenoga u svetištu Gospe od Zdravlja na splitskom predjelu Dobri gdje je započela prigodna devetnica uoči slavlja svetkovine Gospe od Zdravlja, 21. studenoga.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA utorak, 13. studenog 2018. u 10:50

Prvoga dana devetnice svetu Misu je u svetištu slavio mr. fra Ivan Režić, član splitske Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja koji se nalazi na službi odgojitelja novaka na otočiću Visovac.

Pristigle vjernike pozdravio je gvardijan tamošnjega franjevačkoga samostana fra Jakov Begonja, najavivši program devetnice u crkvi Gospe od Zdravlja.

 Došli smo Gospi, došli smo ovdje otvoriti svoja srca i primiti milost po njezinim rukama,rekao je u uvodu u večernju liturgiju mladi franjevac koji je euharistiju slavio u zajedništvu s nekoliko franjevaca iz splitskoga samostana.

- Kao vjernici pozvani smo upitati se gdje smo stigli u vjerničkome životu te jesmo li napredovali u tom životu. Bitna stvar po kojoj možemo vrednovati jesmo li kršćani jest stvarnost opraštanja, o kojoj nam govori i evanđeoski ulomak - rekao je na početku homilije, ustvrdivši kako je tema opraštanja prikladan uvod u dane priprave za slavlje Gospe od Zdravlja.

Poručio je kako su dani duhovne priprave poticaj za rast u vjeri i preispitivanje u kojoj smo mjeri vjerni Gospodinu.

- Isus svojim učenicima govori o potrebi opraštanja. Temu opraštanja povezuje sa sablazni te ističe važnost ozbiljnosti na koju smo pozvani kao njegovi učenici. U središtu Kristova navještaja ipak stoji prokazivanje zla i grijeha, ali nikada prokazivanje ni osuda osobe - istaknuo je, uz ostalo, franjevac splitske provincije, ustvrdivši kako opraštanje zahtjeva ozbiljan odnos prema drugima i prema sebi samome.

Kršćani iznad svega trebaju promovirati praštanje. Da bismo mogli živjeti praštanje prethodno je potrebno oprostiti sebi. Lijepo je osjetiti i iskusiti mir i radost oproštenja. Tu stvarnost potrebno je ne samo izreći nego i iznijeti iz dubine srca, rekao je između ostaloga.

- Isusov poziv na praštanje revolucionaran je čin i neviđen do tada. Krist ne oprašta jer od toga ima nekakvu korist. Krist oprašta jer svim srcem i istom mjerom ljubi svakoga od nas - poručio je franjevac Režić.

Ustvrdio je da je Marija primjer praštanja te da se od nje može naučiti kako u životu opraštati, posebno u teškim životnim prilikama.

U bogatom programu duhovne priprave za slavlje svetkovine od 12. do 20. studenoga u crkvi Gospe od Zdravlja u slavlju večernje Euharistije s prigodnom propovijedi izmjenjivat će se franjevci. Poslije franjevca Režića koji će svetu Misu slaviti i drugoga dana devetnice, 13. studenoga, od 14. do 16. studenoga Misu će slaviti fra Ivan Maletić, od 17. do 18. studenoga fra Ivan Udovičić te od 19. do 20. studenoga fra Ivica Jurić. Mise će biti slavljene u 19 sati, a od 20 sati upriličeni prigodni kulturni programi.


 

Da biste komentirali, prijavite se.