U Splitu započeo godišnji susret hrvatskih misionara

Da misionarsko poslanje Crkve spada pod njenu narav govore brojni crkveni dokumenti i tekstovi. Upravo su se oni koji provode misijsko poslanje Crkve u Hrvata okupili u Splitu na 31. susret hrvatskih misionara.
Autor: smn.hr/Laudato/D.R. Photo: smn.hr ponedjeljak, 01. srpnja 2019. u 13:45

U organizaciji Papinskih misijskih djela i Splitsko-makarske nadbiskupije, susret se održava od 29. lipnja do 3. srpnja. Susret je započeo euharistijskim slavljem u konkatedrali sv. Petra u Splitu, kojeg je predslavioo mons. Ivica Petanjak, krčki biskup i predsjednik Vijeća za misije pri HBK.

- Zaljubljeni ljudi, nakon što sklope brak, shvate da osobu s kojom su u braku uopće ne poznaju. To je zato jer nisu u njoj u vrijeme zaljubljenosti vidjeli stvarnu osobu, nego vlastitu ideju koju su imali o njoj. Slično je bilo i s Isusovim učenicima prije njihova obraćenja. Stoga, da bi učenike oslobodio od ideje o njemu i utjecaja farizeja i saduceja, Isus ih odvodi u Cezareju, u poganski grad. Misli se da Krist za sebe nikada nije rekao da je On Sin Božji, nego Sin Čovječji, a to je prema židovskom shvaćanju bio onaj čovjek koji se ostvario, koji zna što želi od svog života i koji ima jasan cilj. Stoga je svaki čovjek poslan u ovaj svijet da bude Sin Čovječji i da se u potpunosti ostvari – kazao je u svojoj propovijedi mons. Petanjak.

Ovogodišnji susret posebno su uzveličali misionari pristigli iz čak dvanaest zemalja – Ruande, Tanzanije, Ugande, Perua, Zambije, Ekvadora, DR Kongo, Haitija, Islanda, Ukrajine, Benina i Salomonskih Otoka. Oni će u pet dana koliko traje susret nastojati međusobno podijeliti iskustva, radosti i poteškoće misijskog rada, a napose posvjedočiti vjernicima Nadbiskupije svoje poslanje.

Kako navodi smn.hr, program se nastavio u nedjelju 30. lipnja posjetom prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu. Zatim će misionari iznijeti svoja svjedočanstva po župama Splitsko-makarske nadbiskupije. U suradnji s Uredom za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije održat će se Nightfever, koji započinje istoga dana u 19 sati na Kampusu Sveučilišta u Splitu. U ponedjeljak 1. srpnja misionari će posjetiti Vepric gdje će slaviti svetu Misu u Svetištu Majke Božje Lurdske s početkom u 18 sati. Zatim slijedi susret s ministrantima i mladima. Sljedećeg dana, u utorak 2. srpnja predviđen je posjet Marijanskom svetištu u Sinju u sklopu kojeg će se održati susret s Franjevačkom mladeži. Sveta misa je u 19 sati. Susret završava u srijedu 3. srpnja svetom Misom u samostanskoj kapelici na Kamenu.

 

Da biste komentirali, prijavite se.