Započela devetnica sv. Dujmu

Koncertom Mješovitoga pjevačkog zbora 4. gimnazije Marko Marulić.
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: smn.hr nedjelja, 29. travnja 2018. u 10:12

Splitsko-makarska nadbiskupija, grad Split i župa Uznesenja BDM u subotu 28. travnja započeli su devetnicu kojom se svečano pripremaju za proslavu svetkovine svoga nebeskog zaštitnika sv. Dujma. Svečano misno slavlje u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma predvodio je don Božo Renić, župnik na Pujankama u Splitu, a za vrijeme mise pjevao je Mješoviti zbor župe sv. Pavla ap. Pujanke.

Nakon euharistijskoga slavlja koncert je upriličio Mješoviti pjevački zbor 4. gimnazije Marko Marulić iz Splita. Zbor je vrijedna izvanglazbena aktivnost u 4. gimnaziji 'Marko Marulić' jer odgaja kvalitetne zborske pjevače koji odlaskom iz škole kao studenti i zreli ljudi pjevaju u ponajboljim hrvatskim zborovima, gradi glazbeni estetski profil učenika na značajnim partiturama hrvatskih i svjetskih skladatelja različitih stilskih razdoblja od renesanse do našeg vremena. Učenici različitih razreda škole imaju kroz probe, nastupe, putovanja intenzivan suživot što im je odlična vježba socijalizacije, odgajanje odgovornosti, osjećaja i brige za drugoga i za zajedništvo.

Osim nastupa za potrebe škole, zbor nastupa javno na koncertima, smotrama i natjecanjima. Zbor 4. gimnazije već dvanaest godina zaredom osvaja prvo mjesto i zlatnu plaketu na Državnom natjecanju zborova hrvatske mladeži u Varaždinu (2006-2017) u kategoriji četveroglasnih mješovitih zborova. Zbor je šk. god. 2004/5 osnovao i do danas vodi Tomislav Veršić prof. Glazbene umjetnosti u 4. gimnazije 'Marko Marulić'.

Na radost brojne publike Zbor je pod ravnanjem prof. Veršića izveo skladbe I. Lukačića, M. Machella, F. Mendelssohna, J. S. Bacha, A. Ramireza i C. Tina. Solisti su bili: Ivana Kukavica, sopran, Ploa Pleština Poljak, mezzosopran, Tomislav Jukić, bariton, Roko Blažević, tenor, Branka Kliškić, udaraljke, Lukša Vučić, glasovir i orgulje.
 

Da biste komentirali, prijavite se.