Započeo dvogodišnji studij Teologije posvećenog života u Split

Treći dvogodišnji studij Teologije posvećenog života započeo je u petak, 20. listopada u Karmelićanskom samostanu na Vidovcu u Splitu.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA subota, 21. listopada 2017. u 09:54

Na studij se prijavilo 57 polaznika od čega 15 vjernika laika. Svoju podršku kako studiju tako i polaznicima došao je izraziti splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji je uputio prigodnu riječ. Naglasio je kako za njih ovaj događaj sigurno mnogo osobno znači, ali da on ima važnost i za njihove zajednice i Crkvu općenito.

- Dok vas gledam u klupama, uočavam kako klupe pomlade čovjeka, ali ne klupe same po sebi nego vaša želja za znanjem - kazao je nadbiskup.

Osvrnuo se i na temu simpozija KBF-u Splitu "Vjera i sport u susretu" istaknuvši kako "mnogi ljudi tjeraju sport i žele biti mladi, ali ne pomlađuje sport nego ljubav." U tom je svjetlu govorio o ljubavi prema pozivu, koja se očituje i u želji za permanentnim obrazovanjem kako bismo kao kršćani mogli današnjem čovjeku na što razumljiviji način dati obrazloženje nade koja je u nama.

- Poziv treba upoznati da bi se volio i treba ga voljeti da bi ga se upoznalo. Potrebno je upoznati izvor svoje karizme i živjeti evanđelje u evanđeoskim savjetima, otkriti novu dimenziju liturgije i apostolat u novom svjetlu, biti svjestan današnjih izazova", naglasio je nadbiskup Barišić. Budući da se studij, nakon dva dvogodišnja ciklusa u Zagrebu, po prvi put izvodi u Splitu ovdje danas počinje nešto povijesno - nadbiskup je istaknuo.

Riječ zahvale nadbiskupu na podršci uputio je predstojnik Studija o. Jure Zečević. Teologija posvećenog života (TPŽ) je studij za osobne potrebe u smislu cjeloživotnog obrazovanja, prvenstveno osoba koje pripadaju različitim oblicima posvećenog života, ali ga može pohađati i određeni broj vjernika laika, ukoliko su za to, u danoj situaciji, ispunjeni organizacijski i drugi uvjeti. Glavna svrha studija jest da osobama posvećenog života u našoj Crkvi i društvu omogući produbljenje, osmišljenje i osvježenje vlastitoga specifičnog Bogu posvećenog života i duhovnosti pomoću odgovarajućih nastavnih predmeta, seminara i vježbi, polazeći od teorijsko-znanstvene i praktično-provedbene razine, naglasio je predstojnik Zečević.

TPŽ je ustanovljen 2013. godine na poticaj i uz potporu Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, a osnivač i organizator studija je Hrvatska karmelska provincija sv. oca Josipa. U prva dva nastavna ciklusa održana u Zagrebu bilo je upisano ukupno 92 polaznika. Nastava se odvija jedan vikend mjesečno (petak i subota) i traje dvije godine.

 

Da biste komentirali, prijavite se.