Završni susret nakon vizitacije Makarskog dekanata

Nakon obavljenog pastirskog pohoda župama Makarskog dekanata u korizmi ove godine nadbiskup Marin Barišić sa svojim suradnicima sastao se 25. listopada 2017. u Vepricu.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA četvrtak, 26. listopada 2017. u 12:47

Nadbiskup se zajedno sa generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem i pastoralnim vikarom dr. Nediljko A. Ančićem susreo s  dekanom i župnicima toga dekanata na završni susret i zajednički osvrt. Nakon zajedničke molitve u kapeli započeo je radni dio sastanka. Dekan don Pave Banić pozdravio je nadbiskupa i kolege župnike koji su se okupili te zahvalio svima na suradnji u planiranju i pripremi susreta tijekom pastirskog pohoda na kojima je redovito bio dobar odaziv vjernika.

Zatim je nadbiskup zamolio pojedine župnike da svaki od njih ukratko informira o pastoralnom radu u svojim župnim zajednicama (misna slavlja, pobožnosti, vjeronauk) te izvijesti o vjerskom životu i stanju crkava i crkvenih objekata. Na području dekanata djeluju 12 župnika koji pastoriziraju 16 župa. Tome treba pribrojiti Duhovni centar Vepric s dvojicom svećenikate Franjevački samostan u Makarskoj u kojemu su petorica fratara koji su također aktivni u pastoralu.

Susretu su nazočila osmorica župnika. Oni su redom dali presjek stanja svojih župnih zajednica i svojega rada u njima te naznačili planove i naveli probleme s kojima se u pastoralu susreću: don Stjepan Lončar (Brela Donja), don Dražen Dukić (Podgora), don Mislav Šaškor (Makarska - Kraljica mira), dr. fra Miljenko Odljin (Veliko Brdo), fra Ante Buljan (Igrane i Drašnice), fra Miroslav Bustruc (Živogošće), don Pave Banić s vikarom don Antom Kelavom (Makarska sv. Marko i Makar), fra Petar Vrljičak i pomoćnik fra Stanko Milanović Litre (Bast – Baška Voda). Na kraju je i upravitelj Svetišta Vepric don Mijo Šurlin sa svojim pomoćnikom don Alojzijem Bavčevićem informirao o duhovnim događanjima u Vepricu.

Poslije izvješća župnika svoje dojmove i osvrt na vizitaciju dali su generalni vikar don Miroslav Vidović i pastoralni vikar don Nediljko Ante Ančić. Na kraju je nadbiskup zahvalio svećenicima na trudu i zalaganju u njihovoj pastoralnoj službi te ih ohrabrio da ustraju u svećeničkom radu u zgodno i u nezgodno vrijeme. Pohvalio je veliki odaziv vjernika na susretima koje je tijekom vizitacije po župama predvodio i dao nekoliko svojih preporuka. Pozvao je između ostalog da koliko im je moguće organiziraju putovanje svojim ministrantima na susret s papom Franjom u Rimu krajem mjeseca kolovoza iduće godine. Sastanak je završio zajedničkim objedom što ga je u Vepricu za sudionike priredio makarski dekan.

 

Da biste komentirali, prijavite se.