Mladi na bdijenju uoči svetkovine Duhova

Varaždinska biskupija u subotu 8. lipnja održala je bogati duhovno-glazbeni-edukativni program uoči svetkovine Duhova.
Autor: Laudato/M.Đ./L.G. Photo: IKA ponedjeljak, 10. lipnja 2019. u 12:20
Čitav dan uoči svetkovine Duhova bio je bogat raznim programima odnosno duhovnim sadržajima. Prvo je u Sračincu održan susret ministranata, a nakon toga susret osoba s intelektualnim poteškoćama u župi sv. Josipa na Banfici, dok je poslijepodne, u crkvi Dobrog Pastira ( župa sv. Fabijana i Sebastijana) bio susret obitelji i bračnih parova, kako prenosi IKA.

Samo bdijenje je bilo osmišljeno na način da se na tri odvojena mjesta u sklopu biskupskog ordinarijata i same katedrale moglo sudjelovati u čitanju Božje riječi, klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, molitvi ružarija ili pak poslušati svjedočanstvo.
Misu bdijenja je predvodio povjerenik za mlade Varaždinske biskupije vlč. Tihomir Kosec u varaždinskoj katedrali gdje su se svi okupili na kraju.  Zajedno s njim, misu su održali povjerenik za osobe s invaliditetom i njihove obitelji Varaždinske biskupije vlč. Leonardo Šardi te župni vikar u Sračincu, vlč. Nikica Posavi.

U propovijedi je vlč. Kosec govorio o tri stvari koje su najviše zaokupile njegovu pažnju prilikom promišljanja o silasku Duha Svetoga nad apostole. To je prvenstveno Božje vrijeme i, kako je poručio 'jako je važno kako ispunjavamo svoje vrijeme'. Vlč. Kosec je podsjetio na riječi pokojnog karmelićanina, poznatog duhovnika, o. Vjenceslava Miheteca koji je znao reći da 'molitva Časoslova služi upravo zato da bismo posvetili vrijeme'.

- Vrijeme bez našeg udjela u njemu je samo po sebi ništa, ali vrijeme u kojem slavimo božanske događaje i Njegove intervente, Njegova iznenađenja, za nas postaju svetinja. Božje vrijeme je iznenađujuće i ono čemu se ne nadaš, ne očekuješ, niti ne znaš, niti snuješ, niti slutiš, to Bog učini - rekao je vlč. Kosec.

 Nadalje, velečasni je protumačio da bi i mi, kao što su i apostoli počeli govoriti drugim jezicima tako da su ih svi razumjeli, trebali prestati samo  govoriti o Bogu, a umjesto toga trebali bi početi svojim životom komunicirati Boga.

- Govoriti Boga, davati Boga, servirati Boga, služiti Boga i služiti Bogu u čovjeku. To svi razumiju. Na svakom jeziku gdje je čovjek spreman služiti drugome to je itekako razumljivo. Postoji jezik kojega svi razumiju, a postoji i savršeno slaganje u vokabularu i savršeno nerazumijevanje u duhu. Postoji, s jedne strane sljepoća, a s druge, otvorenost očiju odnosno srca. Materinji jezik Crkve postaje u onom trenutku prema svakom čovjeku kada ti postaneš zauzet za toga čovjeka. Ljudima ne treba teologija, ljudima ne treba govoriti o Bogu, ljudima treba Boga dati. A da bi to bilo moguće, trebamo umrijeti sebi. A to je ono što je najteže - naglasio je vlč. Kosec, prenosi IKA.

Na kraju je propovijed na misi bdijenja uoči svetkovine Duhova vlč. Kosec zaključio razmišljanjem o Duhu Svetome.

- Važno je ono što si i kakav si pred Bogom. I Bog ti neće okrenuti leđa, zato ti je i poslao Branitelja. A ako treba dobiti po leđima – neka. Dobili su i apostoli. I nakon toga su bili sretni, jer su znali da su trpjeli za Gospodina - rekao je vlč. Kosec.

 
Da biste komentirali, prijavite se.