Branko Čagelj zaređen za đakona Vojnog ordinarijata

Na temelju naviještene Božje riječi, misnih tekstova druge nedjelje došašća, biskup je u homiliji govorio o poslužiteljima Božje riječi koji su glasnici Božje volje u njegovu narodu.
Autor: ika.hr/Laudato/D.T. Photo: IKA nedjelja, 10. prosinca 2017. u 18:52

Vojni biskup Jure Bogdan predvodio je 10. prosinca u crkvi Sv. Mihaela na Policijskoj akademiji u Zagrebu misno slavlje tijekom kojeg je za đakona zaredio Branka Čagelja. S biskupom su koncelebrirali generalni vikar o. Jakov Mamić, OCD, biskupski vikari don Marko Medo i fra Frano Musić, OFM, policijski i vojni kapelani i drugi svećenici. Kod oltara su posluživali bogoslovi Vojnog ordinarijata i bogoslovi iz karmelske zajednice u Remetama gdje je Branko Čagelj boravio posljednje tri godine. 

Pozdravljajući na početku misnog slavlja nazočne, biskup Bogdan izrazio je radost Brankovu današnjem koraku u slobodi kojom Isusu Kristu povjerava svoju sudbinu i svoje predanje u Vojnoj biskupiji o 20. obljetnici njezina postojanja. 

Na temelju naviještene Božje riječi, misnih tekstova druge nedjelje došašća, biskup je u homiliji govorio o poslužiteljima Božje riječi koji su glasnici Božje volje u njegovu narodu. 

- U Babilonskome sužanjstvu prorok opominje narod da ostane ukorijenjen u vjeri otaca. Tješi svoje sunarodnjake da gorčinu ropstva koje ide svome kraju prime kao pokoru za okajavanje vlastitih grijeha. Sveti Petar opominje članove prve kršćanske zajednice na ispravno tumačenje ponovnog Isusova dolaska. U kontekstu došašća - vremena kad se cjelokupna vjernička zajednica priprema za Božić, dan kad se sjećamo povijesnog Isusova dolaska u Betlehemu, razmišljamo i o ponovnome Isusovome dolasku kad će u slavi doći suditi žive i mrtve. Bit će to kraj ljudske povijesti i svijeta. Sigurno je da će se to zbiti ali kada? To ni anđeli na nebu ne znaju. Vrijeme između ova dva dolaska je veliko došašće čovječanstva, veliki advent ljudskoga roda. Naš Branko koji će uskoro primiti đakonski red i priprema se za prezbiterat s ostalim članovima Crkve živi i živjet će ovo Veliko Došašće u posebnoj ulozi Božjeg čovjeka, poslužitelja Božje riječi i djelitelja Božjih otajstava. Stavlja se Bogu na raspolaganje kako bi bio instrument njegove milosti, dobrote i ljubavi u ovome svijetu. Primjer Ivana Krstitelja iz evanđelja II. nedjelje došašća, primjer je ustrajnog Božjeg čovjeka, neslomivog karaktera, koji se nikog ne boji osim Boga. Bio je ponizan i skroman pred onim kojemu je pripremao dolazak. Njegovo je ime upisano trajno u Božje srce – naglasio je biskup Bogdan.

Na završetku misnog slavlja novozaređeni đakon Čagelj obratio se rodbini, prijateljima i prisutnima. Izrazio je zahvalnost svima koji su se ugradili u njegov dosadašnji život i formaciju. Potom je biskup u svoje ime, i uime nazočnih svećenika i vjernika novom đakonu uputio čestitku. Čestitao je njegovoj majci i rodbini. Zahvalio je svima onima koji su se svojom ljubavlju i žrtvom ugradili u njegov život: roditeljima, sjemenišnim poglavarima, župnicima i drugim svećenicima. Sve je pozvao da budu molitelji za nova duhovna zvanja u Vojnoj biskupiji te je na novozaređenog đakona i sve nazočne zazvao Božji blagoslov. 

Đakon Branko Čagelj, podrijetlom iz župe Bistrica kraj Uskoplja, sin pok. Perice Čagelja (preminuo 2006. godine) i Ivke rođ. Gavrić, rođen je 6. siječnja 1983. godine u Bugojnu, u obitelji sa šestero djece. Kršten je u župnoj crkvi sv. Male Terezije u Bistrici. Uslijed ratnih događanja obitelj je 1993. godine bila prisiljena napustiti rodno mjesto. Najprije su se nastanili u Staroj Mokošici, potom Gružu i onda u Orašcu pokraj Dubrovnika. Srednju komercijalističko-ekonomsku školu smjer komercijalista završio je u Dubrovniku (tri godine) i posljednju godinu u Splitu. Nakon radnog iskustva odlučio se za svećeništvo. Filozofsko-teološki studij završio je na Filozofsko-teološkom Institutu Družbe Isusove u Zagrebu 2017. godine. Službe lektorata i akolitata primio je u Družbi Isusovoj čiji je član bio pet godina. Posljednje tri godine formacije boravio je u odgojnoj ustanovi kod karmelićana u Remetama u Zagrebu kao bogoslov Vojnog ordinarijata. 

Biskup Bogdan odredio je da za pastoralnu praksu bude u ustanovi Vojnog ordinarijata na ispomoći, gdje se od početka listopada pripremao za đakonat. Prije ređenja je obavio petodnevne duhovne vježbe. Ispovijest vjere i Prisegu vjernosti pri preuzimanju službe, koja se ima obavljati uime Crkve, imao je u kapelici Vojnog Ordinarijata 9. prosinca.

 
Da biste komentirali, prijavite se.