Đakonsko ređenje u katedrali Sv. Stošije u Zadru

Nadbiskup Puljić za đakone zaredio kandidate Zadarske nadbiskupije: Tomislava Končurata (Kali), Ivana Jordana (Ljubač) i Luku Šustića (katedrala Sv. Stošije) te brata Leopolda Ninoslava Jagešića (župa sv. Josipa, Zenica), člana benediktinske zajednice iz Samostana sv. Kuzme i Damjana na Ćokovcu.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA ponedjeljak, 27. studenog 2017. u 14:37

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić je na svetkovinu Krista Kralja u nedjelju 26. studenoga u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio svečano misno slavlje za vrijeme kojeg je za đakone zaredio kandidate Zadarske nadbiskupije: Tomislava Končurata (Kali), Ivana Jordana (Ljubač) i Luku Šustića (katedrala Sv. Stošije) te brata Leopolda Ninoslava Jagešića (župa sv. Josipa, Zenica), člana benediktinske zajednice iz Samostana sv. Kuzme i Damjana na Ćokovcu.

"Zadarska Crkva zahvaljuje Bogu za četvoricu akolita koji su odlučili potpuno se posvetiti Božjoj službi u njegovoj Crkvi. Svako ređenje je otajstveni događaj kojeg možemo pratiti i razumjeti očima vjere. Ono nas uvodi u misterij Božjeg plana s ljudima i podsjeća na Isusove riječi: 'Ne izabraste vi mene, nego sam ja vas izabrao i odredio da idete i rod donosite'", rekao je nadbiskup Puljić, istaknuvši da su zaređenici dar Crkvi, narodu, društvu i svijetu.

Poželio je da budu dar ljubavi bez koristoljublja, darivanje bez pridržaja i služenje bez uvjetovanja. Đakoni su ovlašteni dijeliti svete tajne i navješćivati Riječ Božju. „Vaše prirodno mjesto je na ambonu i za oltarom, a ne u sindikalnoj podružnici ili svjetovnoj političkoj organizaciji. Svete knjige i sveti poslovi vaše je područje zanimanja. Nikada se svećenici političari nisu politikom posvetili, a kompromitirali su sebe i Crkvu bezbroj puta. Vi ste glasonoše velikoga Kralja. Vaša je 'politika križ Isusov', govorio je sveti Pio X. Ne koristite nikada propovjedaonicu za obračun s protivnicima.

Propovjedaonica je za navještaj Radosne vijesti, Božje riječi, spasenja. Budite plemeniti sluge i mudri upravitelji povjerenih duša i savjesti, prijatelji djece i mladih, starih i nemoćnih. Budite Bogu zahvalni što vas je nedostojne izabrao i pozvao među svoje učenike", poručio je nadbiskup đakonima. Istaknuvši da Isusovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta, „nema teritorija, vojske ni policije", nadbiskup je rekao da se „ono događa u dušama onih koji prihvaćaju njegov zakon i zapovijedi sažete u dvije: Ljubi Boga svim srcem svojim i svom dušom svojom, a bližnjega svoga kao sebe samoga. Isus je Kralj onih koji mu vjeruju svim svojim bićem i prihvaćaju njegovu vlast bez uvjeta i ograničenja", rekao je mons. Puljić. Đakoni su vojnici takvoga Kralja i glasonoše njegovih poruka te im je nadbiskup poželio da budu vjerni i odani Kristu koji ih je odabrao još od utrobe majke. „Neka budu ljudi molitve, rada i reda. Molite pobožno i sabrano, na misi i uz molitvu časoslova. Crkva vas šalje da budete molitelji u njeno ime.

Neka vam sve u životu i radu bude u sabranosti i radosti duha. Ne zaboravljajte dnevno krunicu i čitanje Svetog pisma. Molite i 'molite da ne padnete u napast'. Položili ste Ispovijed vjere i potpisali Izjavu o svojevoljnom preuzimanju obveze celibata koja je sastavni dio đakonskog ređenja. Čuvajte ljiljan čistoće i molite na tu nakanu. Neka vas prirodni i instinktivni čovjek ne prevari ili zavede. Nosite kleričko odijelo i budite spremni podnositi i poruge radi imena Isusova. Ne tražite sebe i svoje slave, već slavu Božju! Ne hvalisajte se u razgovoru, društvu, a pogotovo ne s propovjedaonice", rekao je nadbiskup Puljić u obraćanju đakonima. Poželio je da budu na visini zadataka koje im Crkva povjerava, obdareni poniznošću srca, postojanošću duha i pouzdanjem u Boga.

 

Da biste komentirali, prijavite se.