Demantij Zadarske nadbiskupije na članak na portalu Jutarnjeg lista ''100 posto''

'Ne kanim zataškavati. I budite sigurni, neću ništa zataškavati. Crkveni stav ne trpi nikakvu toleranciju u području iskorištavanja maloljetnika.'
Autor: IKA/Laudato/M.P. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL subota, 23. veljače 2019. u 08:55

Zadarska nadbiskupija uputila je 22. veljače demantij na članak ''Zataškavao, a sad osuđuje – Zadarski nadbiskup u Vatikanu s papom danas diskutira o pedofiliji. S obzirom na njegove skandalozne istupe, bit će to zanimljiv susret'' objavljen u dnevniku Jutarnji list.

Demantij Zadarske nadbiskupije sa stranice Informativne katoličke agencije prenosimo u cijelosti.
 
Poštovani,

Zadarska nadbiskupija demantira i u cijelosti odbacuje niz netočnih navoda objavljenih u članku na portalu Jutarnjeg lista ''100 posto'', u četvrtak 21. veljače, pod naslovom: ''Zataškavao, a sad osuđuje – Zadarski nadbiskup u Vatikanu s papom danas diskutira o pedofiliji. S obzirom na njegove skandalozne istupe, bit će to zanimljiv susret'' čija je autorica Mia Mitrović.
 
Članak je, a reagiramo na njegov prvi dio koji se odnosi na nadbiskupa Puljića, zlonamjerno koncipiran te neargumentirano i neprofesionalno napisan. Žalosno bi bilo kada bi takvo ‘pisanje’, odnosno neistinito podmetanje i serviranje laži, bilo standard u radu svih novinara, odnosno novinarske struke. U tom smislu, taj članak je negativan primjer i iznimka, a ne pravilo.
 
Na početku članka novinarka Mitrović donosi ‘ocjenu’ djelovanja nadbiskupa Puljića u slučaju don Nedjeljka Ivanova, svećenika Zadarske nadbiskupije kojemu je 2014. g. Crkveni sud u Zadarskoj nadbiskupiji utvrdio moralnu i kaznenu odgovornost za počinjenje pedofilije, a postupak je pokrenut upravo na promptnu reakciju i inicijativu nadbiskupa Puljića.
 
Mitrović svoj članak ne temelji na činjenicama, faktima koji su se stvarno dogodili u reagiranju nadbiskupa Puljića u tom slučaju, nego iznosi, valjda, (možda), svoje ili nečije (tadašnje) subjektivne dojmove i procjene koje u potpunosti odudaraju od realnosti i koraka koji su poduzeti u odvijanju toga slučaja za kojega je, nažalost, na civilnom sudu bila nastupila zastara.
 
Čim je, od strane žrtve, saznao za to zlodjelo, mons. Puljić krenuo je sa svojom prijavom slučaja u pravni proces utvrđivanja odgovornosti Ivanova i pravovremenu obaviještenost nadležne Kongregacije u Vatikanu.
 
U onome što je bilo do nadbiskupa Puljića, nadbiskup je osobno sve učinio i odmah po saznanju za taj slučaj, u cijelosti postupio sukladno uputama Kongregacije.
 
Srećom da postoji arhiva, pa se upisom izjava mons. Puljića u svezi toga slučaja na Internetu, može vidjeti što je već tada govorio nadbiskup Puljić o pedofiliji, jasno je i odlučno nazivajući 'zločinom koji ne može zastarjeti'.
 
U tom vidu, sasvim je neutemeljena podvala novinarke Mitrović, kako je 'nadbiskup svoju retoriku okrenuo za 180 stupnjeva'. Retorika i postupanje mons. Puljića bili su podudarni onda i nema nikakve promjene rezolutnog stava kojim mons. Puljić osuđuje pedofiliju u Crkvi onda i sada. Kada se to dogodilo u Zadarskoj nadbiskupiji, svojom je reakcijom i radnjama na svim za to potrebnim razinama i u fazama postupka to i konkretno potvrdio.
 
Žalosno je da portal koji se naziva ‘100 posto’, ne nudi ujedno i 100 posto istinitosti i činjenične obrade teme kojoj pristupa, tim više što sama novinarka Mitrović sebe ispod svojih članaka opisuje ovako: 'U Newsu se bori za istinu i pravdu'.
 
U ovom slučaju, daleko od ideala kojega je odredila i koji bi trebao krasiti svako djelovanje, pa i novinarsko, istini i pravdi Mitrović nije bila u službi, tim više što bi trebala biti svjesna odgovornosti za javnu riječ, jer, sama novinarka Mitrović piše, 'da je pero oštrije od mača'.
 
U tom je članku novinarka napisala 100 posto neistine i insinuacija koje prozirno, i kao da arhive izjava nema, ukazuju na unaprijed zauzeti stav animoziteta prema svemu što se događa u Crkvi, pa i kada je to pozitivno ili u ovom slučaju, kada je zločin svećenika Ivanova mons. Puljić osudio i u pravni proces svojom inicijativom po osobnom saznanju za njega od strane žrtve, odmah pokrenuo. Nije točno da je nadbiskup Puljić 'relativizirao zlodjelo don Nedjeljka Ivanova'.
 
Nadbiskup Puljić je u ožujku 2012. g. pred cijelom javnošću na Konferenciji za medije sazvanoj povodom toga slučaja, što također i dodatno potvrđuje nadbiskupovu otvorenost prema javnosti i spremnost da odgovori na pitanja, ponovio da 'podržava beskompromisno nastojanje Pape da se rasvijetle takvi slučajevi, zbog žrtava nasilja i zbog dobra i ugleda same Crkve', kao i da surađuje s policijom.
 
Na konferenciji za medije mons. Puljić više puta tada je istaknuo: 'Ne kanim zataškavati. I budite sigurni, neću ništa zataškavati. Crkveni stav ne trpi nikakvu toleranciju u području iskorištavanja maloljetnika.'
 
I spomenuti članak, nažalost, potvrđuje, kako je nekima ipak ''važnija'' unaprijed određena osuda cijele Katoličke crkve, pa i u slučaju kada proceduralno i pravno, moralno i pokajnički ispravno postupa. Takav pristup, nažalost, omogućuje da milijuni drugih seksualnih zlostavljača djece diljem svijeta neometano i od javnosti zaštićeno čine 'zločine protiv čovječnosti', kako mons. Puljić naziva pedofiliju, a koja se u 98 % slučajeva događa izvan struktura Crkve.
 
Nadbiskup Puljić i onda je i sada poziva sve dijelove društva i vlasti koje imaju represivne i civilne sudske mjere u zajedničku borbu protiv zločina pedofilije i zaštite najugroženijih u svim dijelovima društva, gdje god se ono događalo. Stoga je žalosno da je članak poput toga novinarke Mitrović, napisan ‘navijački’ i nekorektnim pristupom, da se iskrivljuje stvarnost i osuđuje Crkvu i biskupa i u situaciji kada je, u ovom slučaju nadbiskup Puljić, jasno postupio, odmah po saznanju reagirao i od početka se očitovao u prilog poštovanja prava i dostojanstva žrtve. To nedvojbeno potvrđuju izjave i postupanje nadbiskupa Puljića od početka do završetka procesa u slučaju Ivanov. Štoviše, nadbiskup Puljić je i u više drugih prigoda, izvan i unutar Crkve, čvrsto, neustrašivo, jasno i nedvosmisleno osuđivao pedofiliju i zagovarao stopu nulte tolerancije prema počiniteljima toga zločina. A kada se taj slučaj, nažalost, dogodio i u njegovoj, Zadarskoj nadbiskupiji, svoje riječi, načelo i opredjeljenje potvrdio je i vlastitim djelom.
 

Da biste komentirali, prijavite se.