Dvojica mladih dominikanaca proslavit će Mlade Mise u Zadru i Pagu

Više od 200 godina nakon što je francuska vojska dokinula zadarski i paški dominikanski samostan dvojica dominikanaca proslavit će svoje mlade mise u crkvi Uznesenja BDM - Belafuža u Zadru i u Zbornoj crkvi u Pagu
Autor: Marko Dokoza/Laudato/J.B. Photo: Marko Dokoza ponedjeljak, 24. rujna 2018. u 08:42

U subotu, 29. rujna 2018., na blagdan svetih Arkanđela Mihaela, Gabriela i Rafaela, dominikanac fr. Marko Dokoza proslavit će Mladu Misu u župi Uznesenja BDM - Belafuža u Zadru. Misno slavlje počinje u 10 sati u župnoj crkvi Uznesenja Marijina, Ulica Gospe Maslinske 13. Propovijedat će fr. Anto Gavranović, ovogodišnji mladomisnik. Proslavi prethodi trodnevlje (26. do 28. rujna) koje predvodi fr. Ivan Marija Tomić. Sveta misa je svakog dana u 18:30 sati. U petak, 28. rujna, župni zbor mladih održat će koncert nakon sv. mise u svetištu Gospe Maslinske (staroj crkvi).

U nedjelju, 30. rujna 2018., dominikanac fr. Anto Gavranović proslavit će Mladu misu u župi Uznesenja BDM u Pagu. Misno slavlje počinje u 10:30 sati u zbornoj crkvi Marijina Uznesenja u Pagu, a prethodi joj kratka procesija koja u 10:15 sati kreće s Dominikanskog trga. Propovijedat će fr. Marko Dokoza, ovogodišnji mladomisnik.

200 godina otkako je francuska vojska dokinula zadarski i paški dominikanski samostan

Zadar i Pag dva su grada svezana mnogim povijesnim nitima za Dominikanski red. U Zadru su dominikanci osnovali prvo sveučilište u Jugoistočnoj Europi davne 1396. Paški je samostan bio važno hodočasničko središte poznato po čudotvornom raspelu koje se danas nalazi u paškoj Zbornoj crkvi. Ondje je smješten i glavni oltar iz zadarske dominikanske crkve koji je francuska vojska prodala Pažanima. U zadarskom i paškom samostanu stasali su brojni redovnici koji su svojim radom i zalaganjem doprinosili napredovanju znanosti i duhovnog života, a među njima se nalaze i biskupi i nadbiskupi koji su svojom aktivnošću ostali zapamćeni u povijesti Crkve. Unatoč ugledu i važnosti dominikanaca u Zadru i Pagu, bijeli su fratri protjerani, a njihove crkve i samostani pretvorene u vojarne 1807. godine.

Dva stoljeća kasnije dva su mladića, fr. Marko i fr. Anto, krenula stopama svetog Dominika i obukla bijeli habit te se nakon sedam godina redovničke formacije i školovanja vraćaju u Zadar i Pag da svečano proslave početak svećeničkog života u župnim zajednicama u kojima je njihovo svećeničko zvanje stasalo.

 

Da biste komentirali, prijavite se.