Fritulijada zadarskog Caritasa za pomoć sigurnoj kući za žene

Humanitarna akcija Fritulijada pod geslom 'Fritule vruće za obnovu Sigurne kuće' namijenjena obnovi Sigurne kuće u Zadru u brizi za žene i djecu, žrtve nasilja, održana je u petak 22. prosinca na Narodnom trgu u Zadru.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA subota, 23. prosinca 2017. u 17:17

Fritulijada je zajednički projekt kojeg ostvaruje više ustanova: Caritas Zadarske nadbiskupije, Udruga socijalnih radnika Zadar, Volonterski centar Zadar, Dom za odrasle osobe Sv. Frane Zadar, Dom za odgoj djece i mladeži Zadar, Dom za odrasle osobe Zemunik, Dom za starije i nemoćne osobe Zadar, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar, Srednjoškolski đački dom Zadar, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Udruga Put i Prirodoslovno-grafička škola Zadar.

U dva vikenda koliko se Fritulijada održala na Narodnom trgu, kad su ljudi dobre volje kupnjom fritula ostavljali priloge za Sigurnu kuću, prikupljeno je više od deset tisuća kuna. Mirjana Tadić, zamjenica ravnatelja zadarskog Caritasa, najavila je da će se akcija provoditi do 9. ožujka 2018. na način da će se u nadolazećem vremenu lobirati i tražiti sredstva od donatora da se prikupi što više novca kako bi se učinio veći zahvat u Sigurnoj kući koja treba renoviranje.

Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja "Mala kuća" djeluje pri udruzi Duga na tajnoj adresi u Zadru deset godina. Kapacitet prihvata je jedanaest osoba. Kuća je uvijek puna. Trenutno u njoj borave četiri žene i šestero djece u dobi od 2,5 do 12 godina. Žene su u dobi od 22 do 48 godina. Najstarija gospođa koja je bila u kući imala je 77 godina. U većini slučajeva žena se vrati primarnoj obitelji ili se uspije samostalno odvojiti i živjeti udaljena od nasilnika. Žene u Sigurnoj kući ostaju tri mjeseca, šest mjeseci ili godinu dana. Maksimum boravka u kući je godinu dana, uz dozvolu nadležnog ministarstva za izvanredne situacije. Žene uglavnom ostaju od šest do devet mjeseci.

U zadarskoj Sigurnoj kući radi stručni tim od tri djelatnice: pravnica, psihologinja i socijalna radnica. One pomažu ženama naći posao, sudjeluju u pronalasku stana za vrijeme po izlasku iz kuće, osiguravaju im odjeću, obuću, higijenske potrepštine i sve potrebno. Upućuju ih na liječnički pregled, ohrabruju i pomažu, razgovaraju, savjetuju i čine sve da se osjećaju sigurno i zaštićeno.

Kuća dobiva glavarinu iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a najveću pomoć primaju od Upravnog odjela socijalne skrbi Grada Zadra i Zadarske županije. Nedavno je sigurna kuća u Zadru od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobila donaciju od 35 000 kuna s čime su uredili dvije prostorije i obnovili namještaj u kući, oštećen od prokišnjavanja. Tijekom zadnjih deset godina dosta toga u kući je dotrajalo. Novcem od Fritulijade uredila bi se još jedna prostorija u kući kako bi boravak korisnicima bio što ugodniji, a i potreban je za prijem i rješavanje kratkoročnih kriznih situacija.

"Dođu nam žene s vrećicom u ruci i s uglavnom dvoje djece, i u ponoć, noću. Nemaju ništa i potrebne su razne potrepštine za njih i djecu. Krizne intervencije radimo u prostoriji udruge Duga, budemo na usluzi dok ih se ne smjesti. Trebao bi nam još jedan stan od 60 četvornih metara gdje bismo mogli smjestiti te osobe kad je hitno, na par dana, a u Sigurnoj kući nemamo mjesta", rekla je Gordana Markulin Ježina, koordinatorica Male kuće. Ističe da bi im trebao i još jedan stručni tim kako bi mogli imati noćna dežurstva u kući. Zbog nemogućnosti noćnog dežurstva i u nedostatku stručnog tima, Sigurna kuća u Zadru ne prima trudnice i djecu mlađu od godinu dana. Inače su zadarske djelatnice Sigurnu kuću uređivale s velikom ljubavlju te ih je pohvalilo i Ministarstvo kako zadovoljavaju potrebne kriterije.

Nakon djelovanja Centra za socijalnu skrb i policije, Sigurna kuća je treća u nizu pomoći ženama žrtvama nasilja. Trenutno je jedna korisnica iz Zadra u toj kući, a ostale žene su iz drugih dijelova Hrvatske. Praksa je da žene odlaze u Sigurnu kuću u drugi grad, izvan svoga mjesta življenja, jer se tako osjećaju sigurnije u zaštiti od nasilnika. Poučen uspjehom iz prethodnih akcija, zadarski Caritas će i ovaj put uložiti dodatne napore da ishodi novčana sredstva za obnovu Sigurne kuće.

 

Da biste komentirali, prijavite se.