Nadbiskup Puljić: Budimo poput Marije, ne bojmo se

Razmatrajući o susretu Marije i anđela Gabrijela, mons. Puljić primjećuje 'jeku' Božjih poticaja kroz povijest.
Autor: laudato.hr/D.R. Photo: zadarskanadbiskupija.hr četvrtak, 26. ožujka 2020. u 12:15

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je jučer misno slavlje u Nadbiskupskom domu u Zadru na svetkovinu Blagovijesti.

Kako prenosi Nadbiskupija, svojoj homiliji mons. Puljić kazao je kako Blagovijest ima nadnaravno značenje jer je povezano s događajem stvaranja. Naime, u oba slučaja važnu ulogu imala je riječ 'fiat' - neka bude.

- Bog je prvi izgovorio tu riječ kada je stvorio svijet, a to je izgovorila i Marija u susretu s arkanđelom Gabrijelom. To je veliki događaj jer u njemu osjećamo jeku prvih dana kad je Bog stvarao svijet. Tada je u nekoliko navrata izgovorio ‘Neka bude’. Neka bude zemlja, svjetlo, život. Jeka toga ‘Neka bude’ događa se u Lukinom evanđelju - kazao je nadbiskup. 

Razmatrajući o susretu Marije i anđela Gabrijela, mons. Puljić primjećuje 'jeku' Božjih poticaja kroz povijest.

- Dok Marija razmišlja i pita, čujemo anđelovu poruku punu ohrabrenja: ‘Ne boj se, Marijo’. U tim anđelovim riječima kao da slušamo jeku Jahvinih poticaja kroz povijest spasenja: od Abrahama, Izaka, Izaije, Jeremije, preko kojih je Bog hrabrio svoj narod. ‘Ne boj se, Jeremija. Ne boj se, Abrahame, pođi tamo kamo te šaljem. Ne boj se i ne dršći. Jer ja sam te otkupio, imenom sam te zazvao, ti si moj’. Ta riječ ponovila se i u susretu s Marijom: ‘Ne boj se, Marijo’ - naglasio je nadbiskup koji se na toj misi prisjetio 25. ožujka 1974. godine kada je u Rimu slavio mladu Misu.

 

Da biste komentirali, prijavite se.