Potpisan sporazum o gradnji katoličke osnovne škole 'Ivo Mašina' u Zadru

Nadbiskupija i Grad će financirati gradnju škole u gradskom predjelu Novi Bokanjac u zajedničkom iznosu od 50 milijuna kuna. Otvaranje škole predviđeno je za jesen 2020. godine.
Autor: Ines Grbić/Laudato/M.S. Photo: Ines Grbić petak, 23. studenog 2018. u 09:09
Dugoočekivani i pripremani veliki projekt izgradnje katoličke osnovne škole 'Ivo Mašina' u Zadru predstavljen je na konferenciji za medije u četvrtak 22. studenoga u Vijećnici Grada Zadra.

Tijekom konferencije sporazum o gradnji te desete osnovne škole u Zadru potpisali su zadarski nadbiskup Želimir Puljić i zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Pravno, Katolička OŠ 'Ivo Mašina' počela je djelovati 2018./19. šk. g., upisom jednog razreda prvaša u zgradi zadarskog sjemeništa 'Zmajević', gdje će djeca pohađati nastavu do završetka izgradnje škole na Novom Bokanjcu. Na 12 640 četvornih metara, kapacitet te najsuvremenije opremljene škole je deset učionica, 500 učenika će je pohađati u dvije smjene.
 
- Simbolika u činu potpisivanja sporazuma je što se dogodio uoči proslave blagdana sv. Krševana, zaštitnika Grada Zadra. On je bio odgojitelj sv. Stošije i zaštitnik je kateheta. Uz bitnu komponentu koju Crkva vrši u svijetu, a to je katehetsko, sakramentalno i karitativno socijalno poslanje, Crkva svojim bitnim zadatkom smatra i odgoj i obrazovanje. Stoga je sudjelovanje Crkve u gradnji te škole prirodno i priraslo njenom poslanju, istaknuo je mons. Puljić.
 
Podsjetio je da je od svoga dolaska u Zadar za nadbiskupa, u više navrata zadarskim gradonačelnicima i njihovim suradnicima spominjao da je Zadarska nadbiskupija, ako treba, spremna uključiti se u odgojno-obrazovni proces u osnovnom školstvu jer to smatra svojim važnim zadatkom.
 
- U Zadru postoji klasična gimnazija, teološko katehetski odjel na Sveučilištu u Zadru, pa nam se činilo prikladnim ponuditi, ako postoji mogućnost, da Crkva sudjeluje u odgoju i obrazovanju u osnovnoj školi. Pojavila se mogućnost izgradnje dvije škole, jednom sam se s bivšim gradonačelnikom 'Dajte jednu Zadarskoj nadbiskupiji', rekao je mons. Puljić, izražavajući radost zbog realizacije projekta.
 
Istaknuo je i kako po drugim dijelovima svijeta Crkva vodi jako puno škola i ima udjela u obrazovnom procesu.
 
- Crkva vodi jako puno škola u Americi i Europi. Crkva se bavi i odgojem i gdje može, otvara škole. Trenutno ih je 23 u Hrvatskoj. To je malo u odnosu na druge zemlje. U Varšavi postoje 64 škole, u Bratislavi preko 20. Mi smo prošli teško vrijeme kad se to nije smjelo činiti niti o tome govoriti. Crkva je bila stjerana u sakristiju. Sada kad je sloboda, mislim da bi trebalo odgovoriti zadatku kojega Crkva ima, a to je uključiti se u odgojno-obrazovni proces. Škola će provoditi program koji propisuje resorno ministarstvo, istaknuo je mons. Puljić.  
 
S otvaranjem katoličke škole, u Zadru više neće biti nijedne osnovne škole koja radi u tri smjene, jer se njenom pojavom rasterećuju dvije škole u tom okruženju, koje zajedno pohađa 1300 učenika. To su OŠ Šimuna Kožićića Benje i područna škola Bokanjac.
 
U prizemlju katoličke škole će biti četiri učionice razredne nastave, knjižnica, informatički kabinet s tehničkim obrazovanjem, blagovaonica s kuhinjom, dvorana s teleskopskim gledalištem za 250 gledatelja, dva sportska igrališta. Na katu su predmetne učionice s kabinetima, zbornica i uredi stručnih službi. Škola će imati 16 razrednih odjela u dvije smjene: osam predmetne nastave i osam odjela razredne nastave, a gradnja će nakon završenih javnih natječaja početi najkasnije u ožujku sljedeće godine.
 
- Prije sedamnaest mjeseci stajali smo na lokaciji na Bokanjcu i predstavljao sam taj program. Želio sam dati do znanja koliko nam je ta škola bitna i koliko nam je obrazovanje bitno. Zahvaljujem svima koji su radili na tom projektu, koji su inzistirali na njemu. Hvala građanima koji nam vjeruju da ćemo obećanje ispuniti. Veliki je posao pred nama, ali najveće prepreke smo prešli, rekao je gradonačelnik Dukić izrazivši zadovoljstvo zbog konačne finalizacije projekta.
 
Na mjestu izgradnje škole će se formirati i centar toga predjela koji biva sve više naseljen, tu se gradi i župna crkva, moguće i vrtić.
 
- Cilj nam je zadarskoj djeci omogućiti razinu obrazovanja i kvalitetne škole kao što ih imaju djeca u zemljama Zapadne Europe. Svi naši napori usmjereni su samo jednom cilju - to je podizanje standarda odgoja i obrazovanja u Zadru, jer to je važno roditeljima i djeci, poručio je gradonačelnik Dukić i zahvalio nadbiskupu Puljiću na povjerenju i otvorenoj suradnji u izgradnji te škole.
 
Zadnja izgrađena škola u Zadru je OŠ Zadarski otoci na Bilom brigu, (2009. g.), a godinu poslije potpuno je rekonstruirana i osnovna škola u Arbanasima. Prezentaciju izgleda nove škole predstavio je Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra. O značenju katoličke škole govorio je i Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra.


Da biste komentirali, prijavite se.