Svečana akademija u Nadbiskupskom sjemeništu 'Zmajević' u Zadru

Zadarsko sjemenište pohodi šesnaest sjemeništaraca iz Zadarske nadbiskupije, Gospićko-senjske biskupije, Mostarsko – Duvanjske i Trebinjsko – Mrkanjske biskupije.
Autor: Ines Grbić/Laudato/D.T. Photo: zadarskanadbiskupija.hr petak, 08. prosinca 2017. u 08:43

U Nadbiskupskom sjemeništu 'Zmajević' u Zadru ususret proslavi svetkovine Bezgrešne, zaštitnice njihovog sjemeništa, održana je svečana akademija u dvorani sjemeništa u četvrtak 7. prosinca. Sjemeništarci su izveli scenski prikaz ''Gdje je ljubav, ondje je i Bog'', napisan prema priči Lava Nikolajeviča Tolstoja o postolaru Martinu. Martinu su umrli supruga i sin i očajan je od tog životnog gubitka; prigovara Bogu zašto je to dopustio, da se čini kako se Bog poigrava s ljudima i ne izvršava svoja obećanja. Martin jednom začuje Božji glas kako će ga Isus pohoditi u kući. Očekuje Isusov dolazak, no Martin je ljut zašto se to nije dogodilo. Iščekujući Isusa, pohodili su ga student u potrebi kojem je Martin posudio novac za školovanje, siromašni čistač leda i putnik kojeg je ugostio. Kasnije Martin spoznaje da je u svima njima ugostio samog Isusa. Poruka prikaza je život blaženstava i da Isus ne odustaje od siromaha.

Zadarsko sjemenište pohodi šesnaest sjemeništaraca iz Zadarske nadbiskupije, Gospićko-senjske biskupije, Mostarsko – Duvanjske i Trebinjsko – Mrkanjske biskupije. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić čestitao je sjemeništarcima kako su vjerodostojno glumački prenijeli bogate poruke i pitanja s kojima se u odnosu s Bogom čovjek susreće. Na Akademiji je bio i gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Zahvalio je rektoru, duhovniku, odgajateljima i profesorima koji pomažu te mlade da uzrastu u kršćane i dođu do kraja razvoja svog svećeničkog poziva.

- Neka njeguju poziv koji su primili. Jer on ne ide sam od sebe. To nije stvarnost koja se stavi u džep ili oko vrata, da ne moramo na to misliti. Poziv je dinamična stvarnost i zahtjeva suradnju. Najvažnija je briga oko higijene duše. Jer neke vrijednosti se uče već sada. Ako ih se ne asimilira, postoji opasnost da se bez njih ostane. Svećenik ne može biti ako ne postane osoba duha, duhovnosti, duboke vjere, ljubavi, molitve i evanđeoskih vrijednosti. To ne znači da sjemeništarci ne žive i svoje mladenaštvo sa svime što ono nosi, s nestašlucima pa i određenim glupostima. Ne zločestima, nego finima - rekao je biskup Križić.

U tom smislu, mons. Križić je naveo primjer dok je bio provincijal karmelićana, kako je bila grupa bogoslova koji su bili, ‘ne možeš im ništa zamjeriti, a ne valjaju’. 

- U kapeli su mogli provesti jako puno, a nisu bili tako revni za bratsko služenje, djela ljubavi. Karakteristično je bilo da su bili bez vedrine, potrebite radosti koja pripada toj dobi. Osim toga, pripada i pozivu. Tada mi je jedan stari svećenik rekao: ‘Mene zabrinjavaju ovi bogoslovi. Ne znaju praviti gluposti’. Mislio je na normalne stvari, što pripada njihovoj dobi. I činjenica je da nijedan od tih bogoslova nije ostao. To potvrđuje da se poziv ne može održati bez radosti koja je vidljiva. I bez zauzetosti rada na sebi, brige za higijenu duše i za uspostavljanje finih, dobrih odnosa - rekao je biskup Križić.

Istaknuo je da mladi žive u zajednici koja mora odgajati osobe za solidarnost, za svijest da pored mene postoji drugi, za koga imam i određenu odgovornost. 

- Molitvu Očenaša Isus je naučio u množini. Jer molitva nas odgaja za solidarnost i pomaže nam da se oslobađamo egoizma. Želim mladima da se tako formiraju da bi sutra mogli biti dobri pastiri, osobe sposobne da se drugima poklanjaju, da se znaju za druge žrtvovati. Neka ih dobri Bog uz pomoć svih koji ih prate pomogne u tome, da na tom putu ustraju i da se izgrađuju u dobre ljude, dobre kršćane i dobre svećenike - poručio je biskup Križić.

Prigodnu riječ uputio je i don Roland Jelić, rektor zadarskog sjemeništa. 

- Temom scenskog prikaza željeli smo još jednom svima nama posvijestiti važnost ljubavi koju Bog ima prema svakom čovjeku, ma koliko to bilo teško shvatiti u nekim situacijama našeg života. Bog je uvijek prisutan u našem životu i u životima drugih ljudi u našoj svakodnevici. Tu važnost drugoga želio je posvijestiti i papa Franjo koji je ove godine 33. nedjelju kroz godinu proglasio Danom siromaha, želeći svima poručiti da ne smijemo iz vida izgubiti da je siromaštvo u srcu evanđelja. Dok Lazar bude ležao pred vratima naše kuće, ovdje neće biti pravde ni društvenog mira - rekao je don Roland.

Istaknuo je kako  poruka večeri su Isusove riječ: ''Što god si učinio jednome od ove moje braće, meni si učinio''.

- Boga se najbolje vidi u drugome, osobito onome u potrebi. Darivajući sebe drugima, možemo spoznati Boga. Naše sjemenište govori da Boga ima, da je on živ i poziva nas na običnim i neobičnim životnim putevima - rekao je rektor Jelić. 

Zahvalio je sjemeništarcima na trudu i zajedništvu te duhovniku sjemeništa don Zvonimiru Mikuliću i don Anti Soriću koji su priredili predstavu sa sjemeništarcima. Na akademiji su bili obitelji i prijatelji sjemeništaraca, Jagoda Surać, zamjenica zadarskog gradonačelnika, Željko Lončar, predsjednik Županijske skupštine zadarke županije i Ivan Šimunić, pročelnik za školstvo Zadarske županije. Rektor je pozdravio i ravnatelje škola koje pohađaju sjemeništarci: Jelenu Gulan iz Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, Tihomira Tomčića, Strukovna škola Vice Vlatkovića i don Antu Sorića, Klasična gimnazija Ivan Pavao II. Zadar. Zahvalio je i vanjskim suradnicima koji poučavaju sjemeništarce u glazbi. To su prof. Miljenko Bajta i Luka Ljubičić te prof. Edi Obućina za pouku jezika. Tamburaški sastav sjemeništaraca izveo je dvije skladbe, a na kraju je za sve priređen veliki domjenak u dvorani sjemeništa.

 

Da biste komentirali, prijavite se.