Svetkovina sv. Šimuna, zaštitnika grada Zadra

Na svetkovinu sv. Šimuna, zaštitnika grada Zadra, u ponedjeljak 8. listopada svečano koncelebrirano slavlje u crkvi sv. Šime u Zadru predslavio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u zajedništvu s dvadeset i pet svećenika.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: Ines Grbić ponedjeljak, 08. listopada 2018. u 18:25

Osam stoljeća u Zadru se nalazi neraspadnuto tijelo svetoga Šimuna, jeruzalemskog proroka koji je u djetetu Isusu prepoznao Mesiju. Taj događaj Isusova prikazanja u hramu opisao je Luka u Evanđelju.

- Osjećamo zahvalnost, radost i strahopoštovanje pred činjenicom da smo u blizini proroka koji je na svojim rukama držao Spasitelja svijeta. Blagdan sv. Šimuna vraća nas našim biblijskim, vjerskim i narodnim korijenima - istaknuo je mons. Puljić u propovijedi, naglasivši da je Šimun bio časni starina, pun vjere i Duha Božjega.

Evanđelist Luka piše da je bio pravedan i bogobojazan. Duh Sveti mu je objavio da neće umrijeti dok ne vidi Mesiju.

- Vođen tim obećanjem došao je u hram, baš kad su ondje bili Josip i Marija s malim Isusom na rukama. Šimun je uzeo u naručje Božansko Dijete i predstavio ga kao ‘svjetlo na prosvjetljenje naroda, na slavu puka Izraelskoga’. No, predvidio je kako će Mesija biti i ‘znak osporavan’ i da će njegovoj majci Mariji mač probosti dušu - rekao je nadbiskup Puljić.

Podsjetio je da je četiri i pol stoljeća prije tog svečanog susreta s Mesijom, prorok Malahija nagovijestio: I doći će iznenada Gospodin u svoj Hram. Pet stotina godina kasnije, evanđelist Luka to opisuje gotovo istim riječima: Poniješe Isusa u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu, kao što piše u Zakonu Gospodnjem.

- Podudarnost evanđelja s proroštvom potvrđuje da Bog svoja obećanja ne zaboravlja. Evanđeosko izvješće puno je neodoljive čežnje i hramske svečanosti. Svojom milinom i jednostavnošću nosi nas u božićno i bogojavljensko ozračje. No, ovaj put naglasak je na Mesiji koji pohađa hram i one koji su s hramom povezani. Dok u vrijeme Božića i Bogojavljenja Novorođenomu hodočaste ljudi, ovdje mladi Mesija pohađa stare ljude, ide ususret starcu Šimunu i Ani, revnim pohoditeljima hrama. Njih dvoje na zalazu svog zemaljskog hoda, Bogu zahvaljuju na daru toga milosnog susreta - rekao je mons. Puljić.

Taj događaj predstavlja i susret stare i mlade generacije na svetom mjestu hrama.

- Dok osjećamo aktualnost toga čina, pitamo se koliko su današnji roditelji svjesni da su njihova djeca Božje vlasništvo koje im je povjereno kao skupocjeno blago? Koliko se očevi i majke trude primati iz Božjih ruku dar novoga života te svakog dana upućivati molitvu Svemogućemu za dar djece? Znaju li današnji roditelji povesti svoju djecu u hram Gospodnji kako bi tamo s braćom u vjeri molili ili tu svoju odgojnu funkciju prepuštaju drugima: bakama, tetama i katehetama - upitao je zadarski nadbiskup.

Istaknuvši da je Šimuna ganula nazočnost mlade obitelji koja dolazi u hram i prinosi Bogu prvorođenca, nadbiskup je rekao da to potiče na razmišljanje znaju li suvremene obitelji obići s djecom svoje stare, djedove i bake, češće ih obradovati dječjom radošću i spontanošću njihove duše? Kakav je općenito naš stav prema starijoj populaciji? Imamo li vremena i srca da ih obiđemo, pomognemo u njihovim potrebama ili barem upitamo kako su, potaknuo je mons. Puljić.

U Gospinom mjesecu krunice kada se slavi blagdan sv. Šime, nadbiskup je potaknuo da izrazimo zahvalnost Gospi i sv. Šimi za sve što su učinili hrvatskom narodu prošlih stoljeća, osobito u Domovinskom ratu kad se vjerujući u njihov moćni zagovor nismo predavali niti gubili nadu. S krunicom u ruci i oko vrata borili smo se protiv zla i uništavanja. Uz njihovu pomoć i zagovor, u znaku krunice prepoznali smo pravu snagu i osvojili slobodu, rekao je mons. Puljić.

Budući da se na Dan neovisnosti slavi blagdan sv. Šime, a 15. siječnja, na Dan međunarodnog priznanja Hrvatske, slavi se blagdan nadbiskupijske zaštitnice sv. Stošije, nadbiskup je rekao da su zadarski zaštitnici umreženi u važne događaje iz hrvatske teške ali pobjedonosne prošlosti.

Mons. Puljić je zamolio zagovor sv. Šimuna da se više vremena i pozornosti posveti djeci, obiteljima i starijima.

- Važno je i potrebno naći vremena da se osobno i zajednički dnevno obraćamo molitvom nebeskom Ocu koji je htio da njegov Sin postane čovjekom. Neka Isus koji je bio članom ljudske obitelji, blagoslivlja sve naše obitelji. On koji se rodio i proživio ljudski život, spreman je svakoga časa pomoći očevima i majkama da budu vjerni u ljubavi, postojani u molitvi i gorljivi u djelima dobrotvornosti - rekao je mons. Puljić, moleći zagovor sv. Šime da ne zaboravimo molitvenu i sakramentalnu dimenziju kršćanskog života kako bismo riječju i primjerom u zajedništvu Crkve svjedočili vjeru.

 

Da biste komentirali, prijavite se.