U Zadru započela s radom Katolička osnovna škola "Ivo Mašina"

Katolička osnovna škola "Ivo Mašina", koju je utemeljila Zadarska nadbiskupija, kreće s radom od ove školske godine 2018./2019. Osnovna škola za početak upisivat će učenike prvog razreda, a učionica im je smještena u zgradi Nadbiskupskog sjemeništa "Zmajević" u Zadru.
Autor: IKA.hr/Laudato/L.R. Photo: I. Grbić ponedjeljak, 03. rujna 2018. u 14:44

Od ove školske godine 2018./2019. u Zadru kreće s radom Katolička osnovna škola "Ivo Mašina". Osnovna škola za početak upisivat će učenike prvog razreda, a učionica im je smještena u zgradi Nadbiskupskog sjemeništa "Zmajević" u Zadru. 'Već dugi niz godina naš nadbiskup Želimir Puljić razmišlja o otvaranju tako važne institucije kako bi zapravo kompletirali taj odgojno-obrazovni sustav Katoličke crkve u našoj nadbiskupiji. Uz našu Klasičnu gimnaziju, Teološko-katehetski odjel na našem Sveučilištu u Zadru i tri katolička vrtića napokon smo dobili prvu Katoličku osnovnu školu sa sjedištem u Zadru. Ove godine škola je upisala devetero učenika, a počinje s radom normalno kao sve druge škole.', istaknuo je privremeni ravnatelj osnovne škole don Roland Jelić u izjavi za Hrvatski katolički radio.

Ravnatelj škole don Jelić najavio je da će se iduće godine broj učenika u razredima povećati. Ime Ivo Mašina izabrano je jer je on bio mladi intelektualac koji zbog domoljublja nije uspio završiti niti jedan studij. Komunističke vlasti mu nisu to dopustile, a kada je imao priliku pobjeći u inozemstvo njegov vodič slomio je nogu, te je Ivo odlučio ne pobjeći već pomoći subratu u nevolji. Odveo ga je u bolnicu, tim činom biva uhićen, završava u zatvoru Stara Gradiška gdje je naknadno zbog posljedica mučenja i preminuo. 'Time smo htjeli istaknuti tešku i nepravednu sudbinu jednog mladog čovjeka', rekao je don Roland Jelić.

 

Da biste komentirali, prijavite se.