Zadarski nadbiskup Puljić na svečanoj sjednici povodom Dana Zadarske županije

Na proslavi obilježavanja Dana Zadarske županije, jučer, sudjelovao je i zadarski nadbiskup Želimir Puljić.
Autor: IKA/Laudato/M.S. Photo: IKA subota, 21. travnja 2018. u 09:42

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine održanoj u dvorani za predavanje Poliklinike Opće bolnice Zadar, nadbiskup Puljić poželio je da trajne duhovne i moralne vrijednosti oblikuju naš društveni život.
 
- Crkva kao Majka i Učiteljica diljem Europe, od Hrvatske do Francuske i svijeta, ima zadaću i obvezu čuvati duhovne darove i otajstva koja je primila od Gospodina. A svojim navještajem, svjedočanstvom i evangelizacijom, pomagati ljudima u formiranju ispravne savjesti i u oplemenjivanju vlastitog srca. To onda pomaže i vodi k oblikovanju pravednijih i moralnijih struktura. Zbog toga Crkva ne može ostati po strani kad je u pitanju čovjek, njegova sloboda, njegovo dostojanstvo i njegovo vječno spasenje, istaknuo je mons. Puljić u prigodnom obraćanju sudionicima, poželjevši da se ''sadašnjost i budućnost Zadarske županije izgrađuje i oplemenjuje vrijednostima koje smo baštinili od naših otaca, da trajne i neprolazne duhovne i moralne vrjednote prožimaju i oblikuju sve strukture našeg društvenog života".
 
Nadbiskup je podsjetio na susret francuskog predsjednika Emmanuela Macrona s francuskim biskupima u kulturnom centru sv. Bernarda u Parizu prije desetak dana. ''Posebice je bio uočljiv predsjednikov 40-minutni govor u kojem je pozvao katolike i Crkvu u Francuskoj neka pružaju svoj doprinos u društvu putem ''svoga dara stoljetne mudrosti, osobite zauzetosti za one koji su u potrebi, kao i dara borbe za slobodu i dostojanstvo čovjeka".
 
Neobično je bilo također da gospodin Macron, u izrazito sekulariziranoj državi, koja je zapravo bila glavni kočničar da u Ustav Europe ne uđu ni Bog ni kršćanstvo, poziva francuske kršćane neka se ''uključe u političkim i drugim debatama", jer ''Francusku i Europu pogađa ne samo ekonomska kriza, nego i ona idejna, kriza relativizma i nihilizma, pa je nužno čuti glas katolika, glas vjera kao dio stoljetnoga predanja koji je potreban u sadašnjoj europskoj i francuskoj raspravi". Uz to, bilo je znakovito čuti predsjednika zemlje koju se ističe kao predvodnicu sekularizma u Europi, govoriti da ''svrha sekularizma nije iskorijeniti duhovnost iz društva", već ''ne biti slijep pred važnošću duhovne dimenzije koju katolici ulažu u moralni, intelektualni, obiteljski, profesionalni i društveni život" istaknuo je mons. Puljić u svom obraćanju sudionicima svečane Županijske skupštine.
 
Mons. Puljić u toj je prigodi istaknuo i potrebu zaštite obitelji te da vrijednosti obitelji krase i županijsku zajednicu. Naime, ovih pouskrsnih dana u liturgiji čitanja su tekstovi iz Djela Apostolskih u kojima se otkriva što je bilo glavno obilježje prve kršćanske zajednice. ''Luka je to prikazao kao ''postojanost u zajedništvu". Takvom je obliku najbliži onaj koji nalazimo u obitelji, jer je ona obilježena zajedništvom stola te stjecanjem i raspodjelom materijalnih dobara. Obiteljski stol je mjesto gdje sustolnici jedni s drugima razgovaraju. Komunikacija se odvija riječima i neverbalno, a njezini članovi vode brigu jedni o drugima, pa se Luka služi rječnikom obitelji. Obitelji imaju biti glavnom brigom Crkve i društva. Isus se rodio u obitelji pa je tako posvetio sve obitelji. Nije htio Crkvu kao masu, organizaciju, kao neku nadgradnju društva. Svojim rođenjem u obitelji želio je neka njegovi budu ''zajednica braće i sestara" (Mt 23, 8), zajednica stola i dobara, zajednica međusobne ljubavi. U tom vidu, Djela Apostolska izvješćuju kako je ''u mnoštvu onih koji su prigrlili vjeru, bilo jedno srce i jedna duša" te kako ''nitko od njih nije zvao svojim ništa od onoga što je imao, nego im sve bijaše zajedničko" (Dj 4, 32). U tom opisu osjećamo obiteljsko ozračje i obilježja vrijednosti koje bi trebale resiti svaku obitelj, svaku gradsku, županijsku i narodnu zajednicu" rekao je mons. Puljić te je svim žiteljima, zadarskom županu Božidaru Longinu i suradnicima diljem županije čestitao Dan Županije.                    


Da biste komentirali, prijavite se.