Započela devetnica sv. Stošiji za proslavu Nadbiskupije

U Devetnici Sv. Stošiji svakog dana svećenici i vjernici sudjeluju na misnom slavlju u katedrali u 18,00 sati.
Autor: zadarskanadbiskupija.hr/laudato.hr/D.R. Photo: zadarskanadbiskupija.hr četvrtak, 09. siječnja 2020. u 12:06

Ususret svetkovini Sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, u zadarsku prvostolnicu počela su hodočašća župljana iz trinaest dekanata Zadarske nadbiskupije, izvještava tiskovni ured Nadbiskupije.

U Devetnici Sv. Stošiji svakog dana svećenici i vjernici sudjeluju na misnom slavlju u katedrali u 18,00 sati. Mise završavaju molitvom sv. Stošiji za njen zagovor za potrebe Crkve i naroda koju predvodi katedralni župnik don Josip Radojica Pinčić.

Prvi hodočasnici 7. siječnja bili su vjernici iz gradskih župa iz dekanata Zadar Istok i Zadar Zapad. Misno slavlje predvodio je fra Nikica Devčić, župni vikar iz župe Srca Isusova. „Pastoralno iskustvo potvrđuje da su hodočašća prokušani način odgoja u vjeri. Ona govore i o istini da smo putnici i prolaznici na ovoj zemlji“ poručio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u poticaju svećenicima da u homilijama Devetnice govore o hrvatskim svecima i blaženicima.

Među hodočasnicima je bio i don Dario Tičić, župnik župe Uznesenja BDM na zadarskoj Belafuži.

- Kada slavimo sv. Stošiju, spominjemo i obnavljamo vjeru u našu nebesku zaštitnicu. Ona je naša vjekovna nebeska pomoćnica i zagovornica koja se ubraja u zbor svetih zadarskih zaštitnika. Kada dolazimo u katedralu, trebamo posvijestiti da je to naša kuća, naša glava. Katedrala predstavlja početak i centar Nadbiskupije, sjedište je nadbiskupa i crkva u kojoj se svi okupljamo - rekao je don Dario, istaknuvši da je katedralna crkva je majka svih crkava u Nadbiskupiji.

Aktualizirajući značenje ranokršćanske mučenice sv. Stošije za naš život, Tičić je podsjetio kako je sv. Stošija, vjerujući u Gospodina, svoj život i sebe dala u službu onima koji su bili u potrebi, a na kraju je svoj život obilježila i svojom mučeničkom smrću. Nama sv. Stošija može poručiti da se svakog dana opredjeljujemo za Krista.

Podsjetio je da se sv. Stošija kao udovica osobito afirmirala u pomaganju progonjenim kršćanima. Stošija je bila udana za muža poganina i imala je velikih problema u braku. Muž nije mogao podnijeti da je ona kršćanka, mučio ju je glađu, držao u kućnom pritvoru, zabranjivao joj je ispovijedati vjeru u Krista. Nakon njegove smrti sav bračni materijalni imetak Stošija je prodala i pohađala utamničene kršćane.

- Stošija je bila zlostavljana žena. Ali bila je svjetska žena. Imala je viziju i bila je povezana s Gospodinom na poseban način. Nije bila okrenuta samo prema svom rodnom kraju, nego je putovala, tješila kršćane. Išla je od Srijemske Mitrovice do Akvileje i Rima gdje je sv. Stošiji u čast podignuta i bazilika. Ona je jedna od svetica koja se spominje u Rimskom kanonu u prvoj euharistijskoj molitvi pa možemo reći da je naša vjera u mučeništvo sv. Stošije zapisana u temelje naše Rimske Crkve - istaknuo je don Dario.

Sv. Stošija je mučena u Srijemskoj Mitrovici na Božić 304. g. U Zadarskoj nadbiskupiji slavi se 15. siječnja, nakon osmine Bogojavljenja. U Rimu pak sv. Stošija slavi se na dan Badnjaka na ponoćnoj misi u bazilici sv. Anastazije koja je u blizini Circo Massima.

- Bio sam više puta u toj bazilici, jedanput i s blagopokojnim zadarskim nadbiskupom Ivanom Prenđom. Rekli su mi da se baš na Badnjak, u osvit Božića kad je i mučena, štuje sv. Stošija. Bazilika bude puna ljudi, ali nemaju moći sv. Stošije kao Zadar. Imaju Stošijin reljef i slike - rekao je don Dario.

Životne teškoće Stošiju nisu zatvorile u njen svijet nego je išla naviještati Krista, tješila je kršćane.

- Svaki kršćanin, ako se otvori Bogu, nije čovjek za sebe. On postaje svjetski čovjek. Ne mora biti svjetski putnik, ali svojim duhom nadilazi vrijeme i prostor. Zato je kršćanstvo posebno i zato štujemo svece. Oni su bili ljudi kao mi: grešni, slabi, ograničeni. Ali imali su antenu okrenutu prema Gospodinu. To nas privlači i vodi. Sv. Stošija i svi naši sveci, mučenici svjedoci, naši su trajni nadahnitelji da bismo i mi mogli tako ispuniti i posvetiti ovo vrijeme i prostor - poručio je don Dario Tičić.

Sv. Stošija je osobita zaštitnica zatvorenika i trudnica. Mole joj se mnoge trudnice i rodilje koje joj zahvaljuju za blagoslovljenu trudnoću i porod, svjedočeći da im je pomogao zagovor Stošije. Među hodočasnicima je bila i Zrinka Frakin, s mužem Vedranom roditelj sedmero djece. Petom djetetu dali su ime Stošija po sv. Stošiji, jer je baš na svetkovinu sv. Stošije Zrinka u sedmom mjesecu trudnoće saznala da nosi djevojčicu, a dotad su mislili da je dječak. Od tada se u njihovoj obitelji sv. Stošija osobito štuje.

- Sv. Stošija mi je jako draga svetica jer sam se dijelom i preko naše kćeri Stošije obratila Bogu na još dublji način, ušla sam u vjeru na drugačiji način, ozbiljnije. Naša Stošija mi je bila korak više da Boga osjećam drugačije. Rado hodočastim u katedralu i draga mi je Devetnica sv. Stošiji. Stošija je moćna zaštitnica kojoj se utječem, molim i preporučam obitelj u njene molitve - posvjedočila je Frakin.

Nakon mise hodočasnici su u pokrajnjoj lađi katedrale pohodili moći sv. Stošije koje se nalaze u mramornom sarkofagu kojega je dao izraditi zadarski biskup Donat u 9. st., koji je i dobio moći sv. Stošije na dar iz Carigrada zbog svoga posredovanja u postizanju mira između Bizanta i Franaka, odnosno Istoka i Zapada.

 

Da biste komentirali, prijavite se.