Zlatni svećenički jubilej don Šime Kevrića

Don Šime Kevrić, svećenik Zadarske nadbiskupije, proslavio je pedeset godina svećeništva 24. lipnja svečanim misnim slavljem u katedrali Sv. Stošije u Zadru gdje je na taj dan 1968. g. zaređen za svećenika.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA utorak, 26. lipnja 2018. u 15:31

Don Šime Kevrić, svećenik Zadarske nadbiskupije, proslavio je pedeset godina svoga svećeništva u nedjelju 24. lipnja svečanim misnim slavljem u katedrali Sv. Stošije u Zadru gdje je baš na taj datum, 24. lipnja 1968. g., zaređen za svećenika po rukama zadarskog nadbiskupa Marijana Oblaka.

Misno slavlje predslavio je i propovijedao katedralni župnik don Josip Radojica Pinčić, ujedno i nekadašnji don Šimin župljanin. Taj je zlatni svećenički jubilej bio osobito dirljiv jer ga je zlatomisnik don Šime, 'do jučer' okretan i pokretljiv svećenik, došao proslaviti iz Opće bolnice Zadar gdje boravi na liječenju zadnjih mjesec dana. Unatoč iznenadnom završetku u invalidskim kolicima i tjelesnom trpljenju koje ga je zadesilo, zahvalno je želio proslaviti Boga za svoje svećeništvo.

- Želim izraziti Gospodinu zahvalnost za sve godine svoga služenja Crkvi u Zadarskoj nadbiskupiji, kako je i geslo moga zlatnog misništva: 'Gospodin je bio uza me, on me krijepio' (2 Tim 4,17). Mislio sam na drugi način proslaviti jubilej, ali ovo je Božja volja i ovo treba primiti kao Božji dar. Neka taj jubilej bude poticaj za nova svećenička i redovnička zvanja. Ne smijemo se bojati. Krist je s nama - rekao je don Šime u obraćanju prisutnima na kraju mise, u zahvalnosti svim sudionicima, među kojima su bili i njegova rodbina, svećenici, redovnice i ostali puk.

Podsjetio je na svoje mladomisničko geslo 'Isus Krist je isti jučer i danas i zauvijek će biti isti' (Hebr 13,8).

- Ponosan sam na svaku moju župu i sve suradnike, ljude koji su pokazivali da ljube Crkvu, svoj narod, da vole svoje svećenike. Bez obzira na naše ljudske pogreške, oni su nas nosili, svi koje smo pripremali za primanje sakramenata. Zahvaljujem za sve što sam mogao činiti u Isusu koji me krijepio. Budite uvijek uz svoje svećenike i pomozite im da budu dobri u služenju Crkvi i ljudima - poručio je don Šime puku te je i katedralnom župniku Pinčiću čestitao 40 godina njegova svećeništva.

Don Šime zahvalio je Bogu za dar svećeništva i svima koji su mu pomogli do toga doći: roditeljima, svojoj majci koja je molitvama i požrtvovnošću osobito djelovala na to da postane svećenik, obitelji, rodnoj župi Visočane gdje je odrastao i svim župama gdje je živio, radio, za koje je radio i koje su ga nosile. Zahvalio je sjemeništu i bogosloviji gdje je odgajan i školovan i svima koji su ga podržavali molitvama, dobrotom i ljubavlju.

- Mi smo živjeli pod pritiskom, ali živjeli smo radosno, zadovoljni, u vjeri uz svoj narod. Koji je to bio zanos! Mi smo voljeli svećenike, župnika don Franu Kobmana koji se žrtvovao, bio je župnik u Poličniku, a u Visočane je dolazio po kiši, blatu. To je nama bilo neprocjenjivo. Bilo je teškoća u komunizmu, ali nisam se dao, ne prodajem viru ni domovinu - poručio je don Šime.

Posljednjih sedam godina svoga umirovljenja don Šime zbog zdravstvenih teškoća živi u Svećeničkom domu u Zadru te je zahvalio nadbiskupiji za takvo mjesto skrbi i redovnicama milosrdnicama u Svećeničkom domu za sve što čine. Zahvalio je i bolničkom osoblju gdje je zadnji mjesec, rekavši da liječnici i medicinske sestre rade za ljude s ljubavlju i dobrotom.

U propovijedi don Josip Pinčić izrazio je radost što uime vjernika Zadarske nadbiskupije čestita don Šimi 50. obljetnicu svećeništva i zahvaljuje Bogu za njegovo vjerno služenje.

- Zlatni jubilej svećeništva zaslužuje posebnu pažnju jer je don Šimino služenje ostavilo neizbrisivi i svijetli trag. Jubilej je prigoda izraziti don Šimi priznanje i zahvalnost za predani dugogodišnji rad u pastoralu u Nadbiskupiji koju toliko ljubi. Njegov rad bio je popraćen molitvom, žrtvom i odricanjem te darom za duhovitost - rekao je don Josip.

Don Šime je uvijek isticao sjećanje na molitvu u kući, za obiteljskim stolom, nedjeljom i svagdanom. Njegova mlada misa bila je velika radost u Visočanima jer Visočanci oduvijek pokazuju ljubav prema Bogu, Crkvi i svećeničkom pozivu, odani njima i hrvatskom narodu, ponosni na svoje svećenike.

- Uvijek si bio svećenik radosna srca i obavljao si svoj svećenički poziv s radošću. Bog, Crkva i tvoj hrvatski narod osjetili su s kojim raspoloženjem i predanošću si se utkao i unio u služenje Zadarskoj nadbiskupiji - poručio je don Josip jubilarcu Kevriću.

Don Josip pročitao je i čestitku zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, koji je poručio da je pet desetljeća služenja Crkvi veliki Božji dar. Ta je obljetnica prigoda razmišljati o daru svećeničkog poziva jer je i don Šimino svećeništvo primjer odanog služenja ljudima, općem dobru i objave Očeva milosrdnog lica čovječanstvu, napisao je mons. Puljić. Poželio je da ta obljetnica bude poticaj da se ne umaramo moliti Gospodina da uvijek bude dovoljno Bogu posvećenih osoba i djelitelja svetih tajni. Ohrabrivši don Šimu u žrtvi i molitvi za nova svećenička zvanja, nadbiskup Puljić mu je poručio: 'Krist te je izabrao, raduj se! Hvalu daj Gospodinu, Bogu našemu!'

Na kraju mise don Šime je udijelio svoj zlatomisnički blagoslov.

Don Šime Kevrić rođen je 16. prosinca 1944. g. u župi sv. Ante Padovanskog u Visočanima u obitelji Šime i Zorke rođ. Čolak. Partizani su ubili don Šimina oca 1944. g., tri mjeseca prije don Šimina rođenja, te oca nije upoznao, ali je dobio njegovo ime, kao najmlađe od šestero djece. Župa Visočane iz 15. st. među najstarijim je župama u Ravnim Kotarima iz koje potječe oko dvadeset svećenika. Don Šime je bio župnik Barbata i Kolana (1968.-1975.), Pridrage i Smilčića (1975.-1988.), Zemunika i Galovca (1988.-1998.) te Nina i Zatona (1998.-2011.). Bio je i dekan Novigradskog, Zemuničkog i Ninskog dekanata, član Ekonomskog vijeća Zadarske nadbiskupije, ravnatelj NUUK-a i član Svećeničkog vijeća Zadarske nadbiskupije.

 

Da biste komentirali, prijavite se.